Iluzii vândute reșițenilor, la muzeu…

po 1000x100px (3)

Primul Muzeu al Iluziilor din România a ajuns la Reșița și poate fi vizitat, unde altundeva, decât la muzeu -la Muzeul Banatului Montan din municipiu.

Iluzii optice, 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformează realitatea, o hologramă piramidală, un generator Van De Graaff, sau un theremin, instrumentul muzical la care poți cânta fără să îl atingi sunt doar câteva dintre lucrurile care îi așteaptă pe vizitatorii muzeului, deschis până în data de 24 iunie.

Cei mici se vor distra și vor deveni, pentru câteva minute, în sala oglinzilor deformate, subțiri ca o sfoară sau rotunzi ca un balon, vor avea burta până la nas sau vor deveni pitici, iar pentru cei mari, inițiatorii proiectului au pregătit, printre altele, o sală dedicată cu peste 50 de tablouri originale, unele de mari dimensiuni ce au ca scop provocarea voinței și inteligenței celor care vor încerca să rezolve misterele din spatele lor.

Conceptul este unul unic în România și are un caracter interactiv – vizitatorii vor putea înțelege cum funcționează iluziile prin contactul direct cu cele peste 100 de obiecte prezentate, dar și prin explicațiile unui povestitor unplugged, care va oferi detalii despre mecanismele lor de funcționare și va face demonstrații live.

Acest proiect mobil își propune să ajungă în mai toate orașele României. Deși este o premieră pentru țara noastră, conceptul de Muzeu al Iluziilor este popular de câțiva ani în marile orașe ale lumii. Barcelona, Zagreb, Moscova, Ljubljana sau Sankt Petersburg sunt doar câteva exemple de metropole cu tradiție în acest sens.

1000x200 dacus 02

„Noi ne-am dorit mult să creăm un loc în care participanții de orice vârstă să poată învăța prin joacă și interacțiunea directă cu exponatele”, a declarat Adrian Filpișan, inițiatorul principal al Muzeului Iluziilor. „Proiectul e, în primul rând, unul educativ și neconvențional. Cred că fiecare familie, fiecare copil și fiecare persoană trebuie să intre măcar o dată într-un Muzeu al Iluziilor: să cânți la theremin sau să te așezi pe spate pe un pat cu 2.200 de cuie fără să ți se întâmple nimic, la fel cum e amuzant și provocator să încerci să rezolvi enigmele din spatele fiecărei iluzii optice în parte”.

Muzeul Iluziilor își conduce vizitatorii prin 3 mari capitole, fiecare dintre ele destinată unui alt tip de iluzii. O sală dedicată: peste 50 de tablouri originale, unele de mari dimensiuni, vor provoca voința și inteligența celor care vor încerca să rezolve misterele din spatele lor. Toate imaginile sunt dotate cu instrumente de măsurat, cu ajutorul cărora vizitatorii vor încerca să înțeleagă cum funcționează iluziile. A treia sală este dedicată obiectelor care le vor oferi vizitatorilor experiențe unice: aici, vizitatorii vor putea înțelege cum funcționează hologramele, vor experimenta vertijul într-un tunel lung de 6 metri, vor încerca să descifreze mecanismul iluziei cinematografice sau vor putea să își încerce talentele muzicale la un theremin, primul instrument muzical electronic.

„Noi nu vrem doar să le oferim vizitatorilor o alternativă plăcută pentru petrecerea timpului liber, ci și să le provocăm gândirea, să îi facem să înțeleagă care sunt mecanismele logice și naturale care se află în spatele tuturor iluziilor care ne înconjoară”, a completat Filpișan. „Muzeul Iluziilor e, prin asta, și o completare neconvențională, dar extrem de utilă, a educației formale din școli. Totodată, le recomandăm vizitatorilor să aibă bateria telefonului sau a aparatului foto 100% încărcată când vin la noi, pentru că vor pleca cu multe amintiri frumoase de aici”.

Muzeul, un proiect al Asociației Astronomice Pluto, va putea fi vizitat, în fiecare zi, în intervalul 9-19, pe bază de rezervare, la contact@muzeuliluziilor.ro sau la numerele de telefon 0726 519 941, 0752 690 245. Durata unei vizite este de 60 de minute, iar prețul unui bilet este de 15 lei.

Banner night theater LightsON TM 2023 1000x100px