Ideea elevilor de la „Lalescu”, locul IV pe ţară

finala concursului early innovators

Platforma pe care tinerii reșițeni vor s-o construiască are nevoie de finanțare pentru a putea deveni realitate.

Ar fi o premieră națională ca tinerii de 15-20 de ani să aibă la dispoziție o platformă unde să descopere companii în cadrul cărora să poată face practică. Astfel își pot afla înclinațiile în carieră iar firmele pot atrage viitori angajați. Pe scurt, aceasta a fost ideea pe care David Luca (în stânga) și Daniel Bădescu (în dreapta), elevi în clasa a X-a D la Colegiul „Traian Lalescu” din Reşiţa, au prezentat-o în finala concursului „Early Innovators”, desfășurată recent la București.

Competiția a fost una strânsă, alături de alte 20 de echipe de elevi din țară, din peste 200 înscrise în concurs. Lista câştigătorilor a fost următoarea:
– Locul I: elevul Luca Gociu de la Colegiul Național ,,Gheorghe Șincai” din București;
– Locul II: echipa Robodreamers a Colegiului Național Pedagogic ,,Regina Maria” din Ploiești;
– Locul III: echipa ReChem a Colegiului Național ,,Sfântul Sava” din București;
– Menţiuni: echipa Hightech a Colegiului Național „Traian Lalescu” din Reșița, echipa Fashion PetStyle a Liceului Energetic din Constanța, echipa TagBuddies a Colegiului Național „Ienăchiță Văcărescu” din Târgoviște.

Ideea tinerilor reşiţeni a primit prima mențiune și un premiu de 300 de euro. E puțin pentru a pune la punct platforma dorită însă, înainte de toate, rezultatul din concurs înseamnă recunoașterea unei inițiative absolut necesară pentru tinerii români. Mulți dintre ei nu știu ce vor să facă după ce termină liceul iar o asemenea platformă i-ar ajuta mult. „Participarea la concurs a fost ceva fascinant. Eu am mai participat la olimpiade naționale dar este ceva total diferit. Am avut ocazia să cunosc antreprenori de succes din țară, unii au dezvoltat aplicații în domeniul educațional. Eu am făcut prezentarea. Am încercat să anticipez tot ce ar putea juriul să întrebe, cum ar fi detalii legate de competitori, costuri, prețuri și profitabilitate”, a descris David Luca experiența trăită la concurs.

Concret, la început, profitul investitorilor nu ar fi prea mare dar s-ar implica în dezvoltarea sistemului de învățământ național. După ce platforma va deveni funcțională, aceasta va dispune și de spațiu pentru reclamă on-line. „La momentul de față, profitul vine de la companiile care se pot înscrie cu un abonament lunar și, dintr-un anumit procent din salariul postului dorit de practicant, vor plăti pentru a fi promovate. Urmează să purtăm discuții cu un specialist care se ocupă de web design în cadrul unei ședințe on-line”, a detaliat Daniel Bădescu.
Citește și: Viitorul, astăzi cu elevii de la „Traian Lalescu”

Finanțarea ar putea veni deopotrivă din mediul privat dar și din comunitatea locală. Profesorul Ovidiu Badescu, coordonatorul inițiativei, va discuta despre ideea celor doi tineri cu Dana Dima, vicepreședinte al BCR, instituția bancară care a oferit premiile în concursul de la București. Asta după ce reprezentanții BCR s-au arătat foarte încântați de ideea elevilor reșițeni. De asemenea, finanțarea platformei ar putea stârni interesul Primăriei Reșița întrucât s-ar putea plia foarte bine pe proiectul în valoare de 21 de milioane de euro de construire a campusului dual. Municipalitatea este liderul acestui proiect pentru care finanțarea a fost deja obținută, argumente solide pentru a se implica în transpunerea în realitate a ideii elevilor.

Vezi aici întregul concurs de la Bucureşti şi prezentarea pe care elevii reşiţeni au făcut-o în faţa juriului. Citeşte aici mai multe despre concurs.

Daniel Bădescu şi David Luca, la finala „Early innovators”, alături de Dana Dima.

Daniel Bădescu şi David Luca, la finala „Early innovators”, alături de Dana Dima.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/