Hoții de apă termală din Băile Herculane au fost iertați! Ca să fie din nou perla Europei!

alexandru zirbau, directorul sc hercules, a prins hotii de apa termala de la Herculane

În Băile Herculane s-au jefuit timp de 20 de ani toate hotelurile și clădirile de patrimoniu și încă se fură! De data asta, apa termală!

Salvată din mâinile membrilor grupului infracțional care au devalizat-o și care acum dau socoteală în sălile de judecată, SC Hercules SA, societatea care a deținut aproape întreaga infrastructură HORECA în stațiunea de pe Valea Cernei, se reinventează miraculos. La fel de miraculos ca efectul apelor termale din izvoarele lui Hercules.

De salvarea SC Hercules și de izvoarele termale se leagă până la urmă șansa întregii stațiuni, șansa de a-și recăpăta faima și strălucirea de altădată. Pentru că efectul uluitor al acestor ape o face să fie atât de specială, o face perla turismului balnear, nu doar în România, ci în întreaga Europă. Din nefericire însă, la Herculane, vechile metehne dispar greu. Asta chiar dacă Dan Pușcaș, administratorul judiciar al SC Hercules, și Alexandru Zirbău, directorul tehnic al societății, au ridicat monopolul de pe apele termale și au conceput o strategie prin care să le aducă în fiecare hotel, pensiune, bază de tratament sau ștrand din stațiune.

Branșamente ilegale la Băile Herculane, o cauză de pierderi

Bătrânele conductele care transportă apa termo-sulfuroasă și apa termo-salină de la izvoare către unitățile HORECA sunt înlocuite și extinse pentru ca pierderile să fie eliminate, măcar reduse, iar toată lumea să poată beneficia de apă, de principalul motiv pentru care turiștii aleg Băile Herculane. Eforturile financiare sunt mari, mai ales pentru o societate adusă de „băieții deștepți” în pragul falimentului, dar nu toată lumea înțelege asta. În ciuda faptului că rețeaua de distribuție a apei e de la o zi la alta tot mai nouă, pierderile rămân semnificative. Și asta pentru că sunt identificate cu regularitate branșamente ilegale! Cu alte cuvinte, hoți de apă termală!

„Câte? Zeci! Zeci de branșamente ilegale! Am schimbat coloanele vechi din cauză că erau betonate și nu găseam pierderile. Noi știam cât volum împingem pe conductă, dar nu știam care sunt pierderile, nu știam unde merg și am schimbat coloana complet. Au fost operatori de turism pe care i-am prins în flagrant. Am primit și justificări pentru care furau apă: nu mi-au venit douăzeci de camere și eu sunt în pierdere de Crăciun! Eu ziua de Crăciun nu mi-am petrecut-o cu familia, am venit la Herculane și am constat cum îmi fură apa. Cum? Prin baypass, o țeavă care ocolește contorul. Îmbrăcat am trecut prin Cerna am găsit atâtea branșamente care ocoleau contoarele. Nu am stopat furnizarea de apă, i-ar rugat să nu mai procedeze așa, să nu mai fure apă din conductele societății. Spuneam că am venit în control în ziua de Crăciun. L-am prins a doua oară pe același proprietar de pensiune. Nu au venit douăzeci de rezervări și sunt pe pierdere. I-am făcut calculul imediat. Pierderea lui înseamnă 450 de lei pe zi. O cameră din 60! Am distribuit apă în continuare. Nu am debranșat pe nimeni niciodată, deși i-am prins luând apă fără să treacă prin contor. Nu am debranșat pe nimeni.”, a dezvăluit directorul Zirbău.

Reabilitare clădiri istorice și modernizarea transportului în comun

În Băile Herculane se reabilitează clădiri istorice, se investește serios în hoteluri și pensiuni, în SPA-uri de fițe, se fac lucruri importante de către administrația locală pentru modernizarea infrastructurii. Se elimină prostul gust, comerțul stradal și muzica de proastă calitate. Mașinile se opresc la intrarea în stațiune și se introduc autobuze electrice. Se reabilitează și se extinde rețeaua de apă termală. Tocmai din acest motiv spune Zirbău că e păcat ca unii operatori de turism să nu se dezobișnuiască de practicile care, până la urmă, au știrbit din strălucirea Perlei Banatului.

Dacă toată lumea pune osul la treabă, această stațiune va putea evolua, altfel nu o să evolueze nimeni. Nici eu, și nici cei care acum fură apă. Nu vreau să fac plângeri penale, să ne judecăm, vreau să evităm aceste lucruri. Nu am făcut plângeri penale, dar am ajuns în situația în care mă văd obligat să fac plângeri penale dacă se repetă. Nu vreau procese și dosare penale pentru că ele nu creează un plus valoare acestei stațiuni, aduc doar minusuri. Trebuie să se înțeleagă faptul că, cacă SC Hercules nu se poate dezvolta, nici operatorii de turism nu pot să ofere servicii de calitate clienților. Eu vreau ca această stațiune să funcționeze 365 de zile pe an, că așa funcționa cândva! Dacă s-a putut, înseamnă că se poate, asta trebuie să înțeleagă toată lumea! Toți antreprenorii din Herculane asta trebuie să înțeleagă! Sunt antreprenori care au venit în parteneriat cu noi, adică ne-au plătit apă în avans pentru a putea să ne dezvoltăm. Eu am primit avans, am făcut investiția, oamenii primesc apă, oferă servicii de calitate. Nici cei care au sustras apa nu au fost debranșați. De ce? Pentru că fac un deserviciu turismului și clientului. Clientul vine în stațiunea Băile Herculane strict pentru apă. Pentru aceste izvoare. Imperiul austro-ungar nu a investit degeaba în Băile Herculane!”, a mai spus Zirbău pentru expressdebanat.ro.

Apa de la Herculane mai ieftină decât la Aquacaraș

Actualii reprezentanți SC Hercules spun că apele termale sunt administrate în primul rând în favoarea turismului, nu în favoarea societății. Iar antreprenori nu au niciun motiv să mai caute soluții, furtișaguri, prin care să evite contorizarea și, evident, plata pentru apa consumată. Apa are un preț corect, spune Alexandru Zirbău, e 10 lei mc cu tot cu TVA. „La Auacaraș e 12 lei. Eu vreau chiar să ieftinesc, dar să îmi acopăr cheltuielile fixe. Toată lumea trebuie să aibă apă termală. În plus, viziunea noastră este să oferim pe noua rețea și pe noul proiect pe care îl avem inclusiv căldură în această stațiune!”, a conchis directorul tehnic de la SC Hercules.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/