Ziua de 28 martie 2018 va rămâne marcată în istoria stațiunii bimilenare de pe Cerna ca ziua în care un nou izvor termal a apărut în stațiune.
Compania Bacolux, după doi ani de forări și lucrări coordonate de către inginerul geolog Florian Malancu, a reușit să aducă stațiunii un nou izvor de apă termală, unul nu doar nou, ci și foarte prolific din prisma proprietăților curative pe care apa acestui izvor termal le are.
„Este un izvor cu apă mezotermală, apa având o temperatură de 36,7 grade Celsius, apă termosalină, cu o mineralizare de 7,9 grame/litru. Apa din acest izvor are și un ridicat conținut de gaze, în principal metan, din acest motiv sonda va fi prevăzută cu un separator de gaze. În urma analizării de către Institutul de Balneologie din București, au fost descoperite proprietăți curative diverse ale acestei ape termale, fiind recomandată în cure reumatice de orice fel, probleme de piele și, dacă se va putea scădea temperatura și elimina gazele, și în cure pentru bolile oftalmologice”, explică inginerul Malancu.
Momentul a fost unul festiv pentru stațiune, la inaugurare tăind panglica primarul Cristian Miclău, Laura Pătru, PR-ul Asociației „Pro Turism” Băile Herculane și inginerul coordonator al lucrărilor, de față fiind și conducerea companiei Bacolux, cei care au concesionat terenul de la Primărie și au realizat investiția.
Bogată în sulf, apa termală va fi folosită în uzul intern al celor două complexe ale companiei Bacolux: Afrodita, singurul complex de 4 stele din stațiunile balneare din România, și Diana. Cum necesarul pentru uz intern este de 5 litri pe secundă, iar debitul izvorului este dublu, restul apei termale poate fi concesionat și către ceilalți operatori de turism din zonă sau folosit pentru energia termică din cele două resorturi.
Cât privește concentrația mare de gaze, potrivit ing. Florian Malancu ar fi două posibilități, fie ca ele să fie captate și folosite energetic în funcționarea centralelor celor două unități hoteliere, fie, dacă și Primăria Băile Herculane va fi de acord, să se realizeze o flacără decorativă în Parcul Vicol sau chiar să se ridice acolo un monument al eroilor neamului, putându-se asigura prin această resursă de gaz „focul nestins” ce caracterizează asemenea monumente.