Proiectul care urmăreşte renaşterea staţiunii de pe Valea Cernei, implementat în parteneriat de către Primăria Băile Herculane, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare este ca şi finalizat, urmând acum să devină lege. În acest fel, indiferent de culoarea politică a Guvernului, a conducerii judeţului sau a administraţiei publice locale, toate obiectivele proiectului, stabilite de experţii Naţiunilor Unite şi ai Organizaţiei Mondiale a Turismului împreună cu reprezentanţii Primăriei şi operatorii de turism din Herculane, vor fi concretizate.
Primarul Nicuşor Vasilescu nu a bătut în zadar de atâtea şi atâtea ori drumul până la Bucureşti şi înapoi. I-a adus la Herculane pe ministrul turismului de la acea vreme, Elena Udrea, dar şi pe experţii Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, pe care i-a convins să includă milenara staţiune în proiectul “Dezvoltarea urbană integrată în vederea reabilitării şi modernizării destinaţiilor turistice ca suport al activităţilor de turism durabil”. Este, practic, cel mai important lucru care s-a întâmplat la Herculane din ’90 încoace, este garanţia că staţiunea va îmbrăca haine noi, că va intra într-un amplu proces de reabilitare şi modernizare.
Lista cu priorităţi pentru investiţii este deja definitivată, astfel că, începând din această toamnă, buldozerele vor avea serios de lucru la Herculane. “Experţii Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, reprezentanţii administraţiei locale şi oamenii de afaceri din Băile Herculane s-au întâlnit în mai multe rânduri, cu ocazia unor dezbateri publice, pentru a stabili împreună priorităţile şi proiectele care să conducă la renaşterea staţiunii. Noi am avut un grafic în acest proiect şi ne-am ţinut de el. Am prezentat comunităţii proiectele pe care le-am gândit împreună şi vă asigur că staţiunea îşi va recăpăta renumele”, a spus Nicolae Ţarălungă, reprezentantul Naţiunilor Unite şi, totodată, şeful de proiect.
Reprezentantul PNUD este convins de reuşita proiectului, mai ales că, de la prima sa vizită la Herculane, lucrurile s-au schimbat mult în bine.“Cred că staţiunea va renaşte. Mă uit la cele şase luni de când am venit şi renaşte, cred eu, prin două aspecte. În primul rând, prin lumea care a participat la aceste dezbateri. Îmi aduc aminte că în noiembrie erau mult mai puţini şi mai sceptici. Acum sunt mult mai mulţi, au idei, comunică. În al doilea rând, finanţările au început să vină, atât în sectorul privat, cât şi ca urmare a proiectelor Primăriei. Dacă se implică în continuare comunitatea, renaşterea va fi o stare de fapt”, a mai spus Ţarălungă.
Garanţie pentru investiţii
Primarul Vasilescu nu s-a grăbit să finalizeze proiecte mici, care i-ar fi crescut poate capitalul de simpatie în rândul alegătorilor, ci a preferat să rezolve odată marile probleme ale staţiunii. “Este cel mai important proiect pentru Băile Herculane. Cei de la Naţiunile Unite asigură continuitatea proiectelor noastre care sunt în curs de implementare, proiecte finanţate sau care urmează să obţină finanţare. Parteneriatul cu PNUD este de fapt garanţia finalizării proiectelor pe care le avem în implementare. Pentru a nu exista jocuri electorale sau politice am implicat această organizaţie în aşa fel încât să avem siguranţa că proiectele vor continua la Herculane indiferent de cine administrează oraşul sau conduce guvernul”, a spus Vasilescu.
Multă vreme, edilul-şef a vorbit mai puţin sau aproape deloc despre proiectele de mare anvergură pe care le-a gândit pentru staţiune, iar acum, când acestea sunt finanţate şi încep să fie implementate, refuză să-şi aloce singur meritele. “Am încredere că staţiunea renaşte, am şi promovat acest slogan la târgurile de turism, şi eu cred că din această toamnă se vor vedea schimbările. În mediul privat se văd chiar şi astăzi. Noi am început semnarea contractelor de execuţie pentru proiectele administraţiei locale şi din toamnă se vor vedea schimbările majore şi staţiunea va arăta cu adevărat că renaşte”, a declarat primarul Vasilescu.
Garanţia pe care o oferă implicarea Naţiunilor Unite în renaşterea staţiunii a schimbat starea de spirit şi în rândurile investitorilor din staţiune. După mulţi ani în care au preferat să-şi ţină banii în conturi, oamenii de afaceri din Herculane şi nu numai au reluat investiţiile. Cu alte cuvinte, administraţia locală şi mediul privat şi-au dat mâna pentru ca Băile Herculane să redevină staţiunea care a fost cunoscută drept “Perla Banatului”.