Hai și tu să descoperi bogățiile României ascunse în pădurile din jurul Reșiței!

centrala grebla
Stiri Timisoara si Resita casinoherculane by sungarden

Un eveniment care are ca scop evidențierea patrimoniului unic în România, ascuns în pădurile din jurul Reșiței, va fi organizat la finalul acestei săptămâni. Publicul este invitat să descopere rețeaua de canale, tuneluri, apeducte, lacuri de acumulare și hidrocentrale din bazinul superior al Bârzavei. În program este inclus și un tur ghidat la Centrala Hidroelectrică Grebla, clădire istorică ridicată la începutul anilor 1900.

Amenajările hidrotehnice, dezvoltate de-a lungul a peste un secol, au avut un rol esențial în deservirea industriei și comunității locale cu energie și apă. Fiind răsfirate pe suprafețe extinse, împădurite, unele greu accesibile, rețeaua de canale – din care peste 60 km încă sunt în exploatare – este puțin cunoscută în România, dar și la nivel internațional.

Reșițeni și vizitatori din alte zone ale țării au ocazia să descopere frumusețea, complexitatea și istoria acestui patrimoniu participând la evenimentele desfășurate pe parcursul a două zile, sâmbătă și duminică, 6 și 7 august.

Programul activităților include tururi ghidate, la pas sau cu bicicletele de-a lungul canalelor Bârzavei, expoziție de fotografii și instalație interactivă în Centrul Civic Reșița, tur ghidat la Centrala Hidroelectrică Grebla și prelegere cu istoricul Mircea Rusnac despre istoria și dezvoltarea acestui patrimoniu hidrotehnic.

Accesul la toate activitățile este liber. Pentru o cât mai bună organizare și pentru a avea o estimare cât mai realistă a numărului de participanți, la unele activități este nevoie de o înscriere prealabilă.

Evenimentul „Bârzava: Bogăția Apei” face parte din proiectul „Orașul invizibil. Partea 1: Povestea apei”, implementat de Asociația Make Better, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Primăria Reșița, în parteneriat cu Muzeul Cineastului Amator și Modulab și cu sprijinul CEZ România, Muzeul Banatului Montan, Asociația Prietenii Munților și Bike Attack/Ro Mountain Bike.

PROGRAMUL COMPLET AL EVENIMENTULUI:

Stiri si publicitate ziar expresb 1000x100 Stiri si publicitate Timisoara si Resita pizzeria Dimitrios 1000x100

VINERI, 5 august:

  • de la ora 9.00 la 12.00: masă rotundă și dezbatere instituțională în sala de ședințe a Consiliului Județean Caraș-Severin. Vor participa actori instituționali, reprezentanți ai mediului privat și civic. Scopul este de a mobiliza acțiuni comune și o viziune sustenabilă cu privire la valorificarea, prezervarea și promovarea acestui patrimoniu industrial unic în țară.
  • conferință cu istoricul Mircea Rusnac la Casa Căsătoriilor

SÂMBĂTĂ, 6 august:

  • 10.30 – 14.30: Tur ghidat cu bicicletele de-a lungul canalelor, împreună cu Bike Attack/Ro Mountain Bike. Locurile sunt limitate. Pentru înscrieri, accesați linkul de aici: https://forms.gle/AKybtnz5hHVFc7km6
  • 17.00: Conversații despre istoria dezvoltării amenajărilor de pe cursul Bârzavei, cu istoricul Mircea Rusnac
  • 16.00, 17.00 & 18.00: Tururi ghidate la Centrala Hidroelectrică Grebla. Punct de întâlnire, la intrarea în curtea hidrocentralei: https://bit.ly/3bj2urT. Cei interesați vor fi așteptați de un voluntar din partea organizatorilor și preluați de un angajat al centralei care va acompania grupul pe tot parcursul vizitei.

DUMINICĂ, 7 august:

  • 10.30 – 14.30: Drumeție – tur ghidat de-a lungul canalelor și povești despre rețeaua hidrotehnică, împreună cu Sandu Borza (Asociația Prietenii Munților). Locurile sunt limitate. Pentru înscrieri, accesați linkul de aici: https://forms.gle/3ByrLREx5N68LJYh6

SÂMBĂTĂ și DUMINICĂ:

  • 10.00 – 20.00: Expoziție de fotografii și instalație interactivă privind dezvoltarea rețelei de ape și utilizarea acesteia pentru industrie în Centrul Civic din Reșița, scuarul de lângă Teatrul de Vest.

Scopul proiectului este de a scoate la iveală și de a promova patrimoniul material constând în sistemul de amenajări hidrotehnice din bazinul superior al Bârzavei prin acțiuni de conștientizare, dezbateri instituționale, colectarea și digitalizarea de arhive multi-media ce vor fi făcute disponibile pe platforma Muzeul Virtual Reșița, www.muzeulvirtualresita.ro (platformă aflată în prezent în dezvoltare).

Stiri din Timisoara si Resita, publicitate online Stiri si publicitate Timisoara Resita
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/