Un eveniment care are ca scop evidențierea patrimoniului unic în România, ascuns în pădurile din jurul Reșiței, va fi organizat la finalul acestei săptămâni. Publicul este invitat să descopere rețeaua de canale, tuneluri, apeducte, lacuri de acumulare și hidrocentrale din bazinul superior al Bârzavei. În program este inclus și un tur ghidat la Centrala Hidroelectrică Grebla, clădire istorică ridicată la începutul anilor 1900.
Amenajările hidrotehnice, dezvoltate de-a lungul a peste un secol, au avut un rol esențial în deservirea industriei și comunității locale cu energie și apă. Fiind răsfirate pe suprafețe extinse, împădurite, unele greu accesibile, rețeaua de canale – din care peste 60 km încă sunt în exploatare – este puțin cunoscută în România, dar și la nivel internațional.
Reșițeni și vizitatori din alte zone ale țării au ocazia să descopere frumusețea, complexitatea și istoria acestui patrimoniu participând la evenimentele desfășurate pe parcursul a două zile, sâmbătă și duminică, 6 și 7 august.
Programul activităților include tururi ghidate, la pas sau cu bicicletele de-a lungul canalelor Bârzavei, expoziție de fotografii și instalație interactivă în Centrul Civic Reșița, tur ghidat la Centrala Hidroelectrică Grebla și prelegere cu istoricul Mircea Rusnac despre istoria și dezvoltarea acestui patrimoniu hidrotehnic.
Accesul la toate activitățile este liber. Pentru o cât mai bună organizare și pentru a avea o estimare cât mai realistă a numărului de participanți, la unele activități este nevoie de o înscriere prealabilă.
Evenimentul „Bârzava: Bogăția Apei” face parte din proiectul „Orașul invizibil. Partea 1: Povestea apei”, implementat de Asociația Make Better, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Primăria Reșița, în parteneriat cu Muzeul Cineastului Amator și Modulab și cu sprijinul CEZ România, Muzeul Banatului Montan, Asociația Prietenii Munților și Bike Attack/Ro Mountain Bike.
PROGRAMUL COMPLET AL EVENIMENTULUI:
VINERI, 5 august:
SÂMBĂTĂ, 6 august:
DUMINICĂ, 7 august:
SÂMBĂTĂ și DUMINICĂ:
Scopul proiectului este de a scoate la iveală și de a promova patrimoniul material constând în sistemul de amenajări hidrotehnice din bazinul superior al Bârzavei prin acțiuni de conștientizare, dezbateri instituționale, colectarea și digitalizarea de arhive multi-media ce vor fi făcute disponibile pe platforma Muzeul Virtual Reșița, www.muzeulvirtualresita.ro (platformă aflată în prezent în dezvoltare).