Guvernul schimbă placa la microhidrocentrale! În interes naţional!

Pentru că România are deja o măsură de infringement de la Comisia Europeană pentru construcția de microhidrocentrale pe râurile de munte, dar și pentru că ONG-urile de mediu protestează, practic, la orice construcție hidrotehnică, Ministerul Apelor și Pădurilor a propus Guvernului o ordonanță de urgență pentru ralierea la directivele europene.

La inițiativa Ministerului Apelor și Pădurilor, Guvernul României a emis o ordonanță de urgență de modificare și completare a Legii apelor. Actul normativ rezolvă două probleme majore: alinierea României la legislația europeană pentru ieșirea din procedura de infringement pe cauza microhidrocentralelor și declararea lucrărilor de amenajare a bazinelor hidrografice de utilitate publică și interes național.

„Prin actul normativ este introdusă și definită în legislația românească noțiunea de debit ecologic stabilită de Directiva 2000/60/CE. Aceasta permite stabilirea cadrului legal viitor pentru protecția apelor valoroase din punct de vedere ecologic, prin interzicerea lucrărilor care le pot afecta. De asemenea, se definește termenul de debit de servitute, necesar a fi lăsat în aval de lucrările de barare a apelor”, explică Ministerul Apelor și Pădurilor într-un comunicat de presă.

Este exact problema pe care o invocă din start organizațiile de mediu de câte ori protestează pe această temă. Cu alte cuvinte, se elimină riscul intervențiilor dezastruoase asupra mediului, cum s-a întâmplat în multe situații în România, prin introducerea acestor normative care duc la echilibrul dorit între mediu și dezvoltare economică.

Totodată, actul normativ prevede că lucrările de amenajare a bazinelor hidrografice, finanțate de la bugetul de stat sau din fonduri europene, prin Administrația Națională „Apele Române”, sunt de utilitate publică și de interes național.