Guvernul a realizat importanța perdelelor forestiere. Cine poate accesa fonduri

perdea forestiera

Perdelele forestiere de protecţie sunt extrem de utile, atât iarna, pentru ca zăpada viscolită să nu ajungă pe drumuri, cât și vara, pentru a combate seceta. Abia cum Guvernul a aprobat o ordonanță care permite proprietarilor de terenuri să le planteze.

Deținătorii de terenuri care vor înființa perdele forestiere vor putea să îșii deconteze cheltuielile din bugetul de stat.

„Până acum, prin lege, se finanțau strict perdelele de a lungul autostrăzilor și drumurilor naționale. Odată cu modificările, vor putea fi finanțate toate tipurile de perdele forestiere. Avem mare nevoie de astfel de perdele de protecție, atât în jurul localităților, cât și a câmpurilor și a cursurilor de apă, mai cu seamă că schimbările climatice se manifestă tot mai violent. Viitoarele perdele forestiere vor proteja comunitățile de efectele furtunilor puternice, dar ele protejează și solul împotriva eroziunii, îmbunătățesc și bilanțul hidric, purifică aerul din orașe și ajută la îmbunătățirea factorilor climatici. Dincolo de finanțare, am mai facut o modificare importantă prin care toți proprietarii români de terenuri vor putea înființa, pe aceste suprafețe, perdele forestiere de protecție, beneficiînd inclusiv de finanțare”, a subliniat ministrul Mediului, Barna Tanczos.

Prin adoptarea acestei ordonanțe se asigură finanțarea pentru toate tipurile de perdele forestiere de protecție, nu numai pentru cele de protecție a căilor de comunicație care fac parte din „Programul naţional de realizare a perdelelor forestiere pentru protecţia autostrăzilor şi drumurilor naţionale”. De asemenea, în vederea asigurării accesului la perdelele forestiere de protecție a căilor de comunicații, precum și la proprietățile aflate în vecinătatea perdelelor, prin documentațiile tehnico-economice se pot delimita drumuri de acces cu o lățime de  3 – 4 metri, amplasate la una  din marginile perdelelor.

Ordonanța va conduce la creșterea suprafețelor acoperite cu vegetație forestieră și la reducerea efectelor viscolelor și a zăpezilor masive asupra circulației autovehiculelor pe drumurile naționale și autostrăzi.

Până în prezent au fost plantate 197 de hectare  de perdele forestiere de protecție.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/