Ajunsă în insolvență din cauza rău-platnicilor și a unui grafic de colectare a deșeurilor estimat cândva total greșit de către Consiliul Județean Caraș-Severin, SC Ionela își vede amenințată existența, iar înainte de asta, imaginea pătată.
Reprezentanții operatorului de salubritate din Clisura Dunării vin cu explicații după ce viitorul primar al orașului Moldova Moldova, Adrian Torma, și-a manifestat îngrijorarea față de tarifele majorate pentru colectarea deșeurilor menajare în localitate.
Ionela SRL deține contracte de delegare prin concesiune a serviciilor de colectare și transport deșeuri în județul Caraș-Severin pentru 8 ani de zile, începând cu octombrie 2021, încheiate cu ADI Intercom Deșeuri Caraș-Severin în numele și pe seama următoarelor Primării: Moldova Nouă, Berzasca, Sichevița, Coronini, Gârnic, Pojejena și Socol din Zona 3 Pojejena și Bozovici, Șopotu Nou, Dalboșeț, Bănia, Lăpușnicu Mare, Eftimie Murgu, Prigor și Lăpușnicel, din Zona 2 Bozovici.
Ionela SRL a cerut deschiderea procedurii generale a insolvenței cu reorganizarea activității în cursul lunii august a acestui an, continuându-și însă activitatea fără niciun impediment.
„Tariful pentru colectarea și transportul deșeurilor până la stațiile de transfer nu a suferit modificări din ianuarie 2023, modificarea de anul acesta pe care o resimt utilizatorii serviciului este cauzată de creșterea tarifului pentru serviciile prestate de către operatorul deponeului de la Lupac care este aprobat anual de către Consiliul Județean Caraș-Severin.”, explică reprezentanții firmei ce-și are sediul în Moldova Nouă.
Trebuie precizat și că, din tariful pe care îl facturează Ionela SRL, aproximativ 30% (6,87 lei/persoană/lună la Moldova Nouă) reprezintă costul cu serviciile de colectare și transport prestate de către societate. Diferența de 70% reprezintă tariful de la CMID Lupac prin Girexim Universal SA, unde este prevăzută și Contribuția pentru Economia Circulară. Contribuție care s-a dublat anul acesta și care ajunge la Fondul de Mediu!
Ionela SRL, prin contractele de delegare, este obligată să ducă toate deșeurile doar la CMID Lupac: Așadar, spun reprezentanții operatorului de salubritate, variante alternative ar putea fi. De exemplu, costuri mai mici la deponeu sau creșterea gradului de colectare selective.
„Nu ne putem raporta la nivelul costurilor din 2020 când motorina era 4,30 lei/litru, față de 7,09 lei/litru în 2024, nivelul salariului minim era cu mult mai mic decât în 2024, și s-a introdus taxa pentru Economia Circulară care a crescut gradual de la an la an. Concluzia este că și tariful serviciului de salubritate este influențat de toate creșterile din economie, la fel cum se întâmplă cu toate firmele care prestează servicii sau fac comerț.”, au mai arătat reprezentanții SC Ionela.
CITEȘTE ȘI:
Lui Adrian Torma îi miroase urât! Singura variantă, majorarea tarifelor la gunoi în Moldova Nouă!