Dacă până de curând se aflau în centrul atenției lugojenilor pasionați de fotografie, gata să imortalizeze cele mai reușite imagini specifice toamnei, iată că acum frunzele ruginii, mai ales cele căzute pe aleile parcurilor și pe arterele principale ale orașului, dau bătăi de cap lugojenilor.
Covorul de frunze care acoperă trotuarele începe încet să se descompună, iar acest lucru aduce neplăceri nu doar de ordin estetic, ci este un potențial pericol pentru cetățenii mai în vârstă ori cu dizabilități care pot aluneca cu ușurință, accidentându-se. Deși angajații Primăriei au curățat periodic mai ales Parcul „George Enescu” și strada Gheorghe Doja, zone intens circulate, volumul de muncă este unul care depășește capacitatea Serviciului de Salubrizare. Administrația locală are în plan o potențială soluție, astfel încât curățenia orașului să fie întreținută în mod eficient.
„Frunzele de pe domeniul public se colectează când este nevoie. Nu este o cadență, ci doar când este nevoie. Din păcate, cei trei măturători angajați la sectorul de salubritate au plecat toți trei. În această săptămână vom da drumul la achiziții pentru cele două măturători stradale. Este vorba despre un utilaj multifuncțional pentru deszăpezire, măturat, spălat și aspirat pentru zone pietonale și altul pentru carosabil. Urmează să angajăm și operatori pentru ele. Astfel, vom cuprinde în programul de curățenie toate străzile din oraș, care vor fi curățate cu o frecvență ridicată”, a declarat primarul Claudiu Buciu.
Cei mai nemulțumiți sunt însă lugojenii care locuiesc la case. Puțini sunt cei care transformă frunzele căzute în îngrășământ. Oamenii se plâng că nu știu ce să facă cu deșeurile vegetale pentru că Retim nu le preia, iar dacă le depozitează necorespunzător în tomberoanele negre sau galbene, riscă o amendă.
Potrivit legii, toate resturile biodegradabile trebuie colectate separat de celelalte deșeuri, în pubele maro, sau transformate în îngrășământ natural, cu ajutorul containerelor individuale speciale pentru compostare individuală. Totodată, primăriile au obligația să organizeze colectarea resturilor vegetale.
La Lugoj, deșeurile vegetale sunt colectate periodic de la cetățeni, însă este încurajată și compostarea acestora, în propria gospodărie.