Gunoaiele din Caraș-Severin au blocat râul Cerna în Orșova!

Imagini greu de digerat la Orșova. Munți de gunoaie au blocat râul Cerna, deșeurile constând în peturi, crengi și bușteni aduși de ape de pe teritoriul județului Caraș-Severin.

Ca urmare a ploilor din ultima perioadă, în golful Cerna, amplasat în amonte de municipiul Orşova, s-au acumulat cantități mari de peturi, material lemnos şi resturi menajere, fenomen care se repetă ori de câte ori plouă abundent. „Aceste deșeuri au fost aduse de apele crescute ale râului Cerna, fiind preluate din depozitele necontrolate de deșeuri amplasate de-a lungul râului, în judeţul Caraş-Severin”, spun reprezentanții Gărzii de Mediu Mehedinți. Aceștia s-au deplasat în zonă, contactând în prealabil reprezentanții Apelor Romane – Administrația Bazinală Banat, care are atribuții de întreținere a cursurilor de apă în această zonă. S-au impus măsuri de ridicare a deșeurilor și igienizare a malurilor, imediat ce condițiile meteo vor permite. Zona va fi monitorizată de către comisarii GNM.

Cei de la ABA Banat promit că vor începe de luni să curețe apa râului Cerna de deșeurile acumulate și transportate în timpul viiturilor din ultimele zile. Aceștia spun însă că este nevoie ca atât persoanele fizice, cât și cele juridice să înțeleagă importanța păstrării curățeniei. „Chiar dacă din primele momente în care sunt emise avertizările hidrologice Apele Române lansează apeluri repetate către autorități și comunități de a îndepărta depozitele de deșeuri necontrolate de pe maluri sau din cursurile de apă, la fiecare viitură de amploare medie, tone de deșeuri ajung în râul Cerna. De aici, există riscul major ca aceste deșeuri să ajungă prin fluviul Dunărea la acumularea Porțile de Fier și în Serbia. Este important ca întreaga comunitate să înțeleagă faptul că nu mai trebuie să arunce gunoaie pe maluri și în cursurile de apă, pentru că astfel de fapte pot avea consecințe grave asupra mediului și asupra infrastructurii de apărare împotriva inundațiilor”.

ABA Banat a montat de foarte mulți ani un baraj flotor/de retenție a deșeurilor de mici dimensiuni pentru a proteja golful Cernei și fluviul Dunărea, însă acesta nu poate face față din cauza buștenilor și a crengilor de mari dimensiuni. În schimb, după ce vor scădea debitele, ABA Banat își propune să organizeze, din surse proprii, o acțiune de salubrizare a zonei care va consta în preluarea deșeurilor cu utilaje de tip greifer. În această acțiune vor fi implicați 15 angajați de la trei formații de lucru (Herculane, Caransebeș și Moldova Nouă) din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin.