Consilierul județean Ioan Crina descrie situația actuală ca pe o „hoție cu acte în neregulă”.
Crina susține că aparatul vechi continuă să funcționeze la Călărași, însă Consiliul Județean Caraș-Severin calculează și acum amortizări pentru acesta. De asemenea, consilierul susține că pentru noul aparat nu există contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate și că s-ar fi încercat urcarea pe SEAP a unui contract de achiziție de servicii de imagistică în valoare de peste nouă milioane de lei pe an pentru o perioadă de zece ani.
În cadrul ședinței de consiliu județean din 30 mai, Crina a punctat faptul că firma care exploata vechiul RMN efectua investigații în mod gratuit pentru pacienții internați în spital, iar pentru cei care veneau cu trimiteri serviciile erau decontate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Dar, despre cele petrecute ulterior cu RMN-ul, Crina punctează: „mi se pare că e un grup infracțional”.
„Vechiul aparat s-a defectat. Firma care-l exploata avea bani ca să-l repare, dar a făcut un raport că nu mai poate fi pus în funcțiune, că e vechi etc. RMN-ul vechi a fost vândut la altă firmă și acum funcționează undeva în județul Călărași. De la sine putere, managerul spitalului a luat hotărârea să facă un contract de vânzare a aparatului cu 10.000 de euro, a încasat banii și a semnat procesul verbal de predare-primire”, a spus Crina.
Consilierul susține că, în ciuda acestui fapt, Consiliul Județean continuă să calculeze amortizări care intră pe cheltuieli, afirmație pe care o susține cu fișa mijlocului fix întocmită pentru vechiul RMN. „Inclusiv pe 30 martie, e calculată amortizare de 34.000 de lei și valoarea rămasă este de 205.000 de lei. Deci s-a vândut cu 10.000 de euro un bun care, la data respectivă, valora 343.000 de lei. Dacă nu întrebam, mai treceau șase-șapte luni, se făcea o comisie îl casau și gata s-a terminat”, a mai spus Crina.
Mai mult, după discuții pe care le-a purtat cu medici din spital, Crina afirmă că cei care acum fac RMN nu au contract cu CJAS pentru că nu au medic angajat, iar interpretarea investigațiilor se face on-line de cineva de pe la Craiova. „Eu eram curios să văd cum s-a făcut achiziția, dar achiziția nu este pe SEAP. S-a încercat să se urce pe SEAP un contract de studii imagistice în valoare de peste nouă milioane de lei pe an, timp de zece ani. Asta ține de penal”, a încheiat Crina.
Ionuț Popovici, președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate, a confirmat spusele consilierului județean. „Pentru aparatul RMN, astăzi nu există contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Există două intenții din partea a doi furnizori de servicii medicale. Au fost la noi, i-am îndrumat asupra a ceea ce au de făcut și vom susține orice partener care respectă asigurații noștri”, a declarat Popovici.
Deranjat evident de modul în care Crina a prezentat lucrurile, managerul spitalului reșițean, Călin Laza, a explicat că în niciun caz nu operează ca un lider de grup infracțional, că înțelege că e campanie electorală și a cerut să nu fie implicat în vreun fel în disputele politice. „Am luat aparatul nou, a trebuit să-l scot pe cel vechi. Dacă-l scoteam, tubul de heliu se termina și mai erau și cei 60.000 de euro pentru reparații. Atunci am solicitat unei firme să-mi ofere un contact către cineva care ar vrea să cumpere un asemenea aparat. S-a prezentat cineva care a spus că-l cumpără. Pe 21 ianuarie a venit aparatul nou. Trebuia să-l dau la o parte pe cel vechi. Cu cine? Însemna 28.000 de euro relocarea. A venit o firmă, am negociat și am stabilit un preț de 10.000 de euro, am semnat procesul verbal că l-au luat ei”, a spus Laza.
Managerul spitalul susține faptul că abia miercuri a primit înștiințare de la Consiliul Județean cum că este necesară o expertiză asupra vechiului RMN și că s-a constituit și o comisie în acest sens. Consideră însă că aceste demersuri nu țin de atribuțiile sale.