Gripă și răceală! Virozele respiratorii aglomerează spitalul lugojean

În mijlocul sezonului rece, Spitalul Municipal „Dr. Teodor Andrei” din Lugoj se confruntă cu numeroase cazuri de gripă și viroze respiratorii la pacienți de toate vârstele.

Încă din luna noiembrie a anului trecut, la Compartimentul de Primire Urgențe al unității spitalicești se prezintă zilnic persoane cu simptome specifice afecțiunilor respiratorii, unde li se efectuează teste rapide pentru gripa de tip A, B sau coronavirus. Cazurile mai severe sunt apoi direcționate către secțiile Boli Infecțioase sau Pediatrie, în cazul celor mici.

Boli Infecțioase, departamentul desemnat pentru tratarea afecțiunilor virale și infecțiilor, se confruntă în luna ianuarie cu o creștere exponențială a numărului de pacienți. Gripa se dovedește a fi principalul vinovat, afectând mai ales persoanele vârstnice și punând la încercare resursele umane și materiale ale spitalului.

„În prezent avem cinci pacienți internați cu gripă, majoritatea cu o medie de vârstă de peste 80 de ani. Toate paturile din secție sunt momentan ocupate. Din fericire, la Lugoj avem suficiente medicamente necesare tratamentului”, spune dr. Valentin Predescu, medic specialist Boli Infecțioase.

Și compartimentul de Pediatrie se confruntă cu o situație similară, unde virozele afectează în special cei mai mici pacienți. Părinții sunt îngrijorați de creșterea rapidă a numărului de copii afectați, iar cadrele medicale depun eforturi supraomenești pentru a gestiona situația. Cele mai răspândite sunt gripa de tip A, rujeola, dar și infecția cu rotavirus.

„Probleme sunt din cauza complicațiilor post gripă, adică otită și uneori pneumonie sau bronșită. Noi, la Lugoj, avem salon desemnat pentru gripă pe post de izolator, pentru că aceste cazuri ar trebui să stea la boli infecțioase, dar e cam plin pe aceste secții în Timișoara. Predomină patologia infecțioasă de orice fel acum. În weekend și în general în zilele libere, când medicii de familie sunt liberi, e încărcătură mare pe partea de urgențe pediatrice”, precizează dr. Andreea Șerpe, medic primar coordonator compartiment Pediatrie în cadrul Spitalului Municipal ”Dr. Teodor Andrei” Lugoj.

Răceala, gripa și infecția cu virusul COVID-19 au simptome similare, de aceea devine uneori dificil să se facă o diferență între ele. Este important ca oamenii să monitorizeze foarte bine evoluția simptomelor și să se adreseze medicului pentru a stabili cu ce fel de problemă se confruntă.

Respectarea cu strictețe a măsurilor de igienă, precum și evitarea spațiilor aglomerate, diminuează riscul de a contracta o infecție respiratorie. Vaccinarea reprezintă o formă de protecție suplimentară. Vaccinul antigripal se face anual, serul fiind adaptat tulpinilor virusului în circulație. Vaccinarea antigripală nu garantează pacientului că nu va face gripă, ci doar îl ferește de formele grave ale bolii. În cazul copiilor care prezintă simptomele unei viroze respiratorii se recomandă izolarea. Este important ca micuții să nu meargă în comunități (grădiniță, școală, after school) pentru că pot răspândi foarte ușor infecția.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/