Gripa sezonieră, „amânată” cu vaccinarea gratuită!

Sezonul rece aduce după sine și valul de răceli, dar, mai grav de atât, valul de gripă. Pentru a stopa efectele devastatoare ale gripei, în special în rândul populației mai sensibile, cum sunt copiii și vârstnicii, Ministerul Sănătății asigură vaccinarea gratuită. Anul acesta însă stocul de vaccinuri este încă inexistent.

Probleme cu întârzierea vaccinurilor antigripale gratuite au existat în fiecare an, însă în acest sezon dozele vor ajunge în județ abia după mijlocul lunii decembrie. „Deși campania trebuia să demareze de la 1 noiembrie, în momentul de față nu există vaccinul antigripal. A fost anulată licitația de către Ministerul Sănătății pentru achiziționarea unui stoc de doze din afară, iar cele ce sunt produse de către Laboratorul Cantacuzino nu vor fi puse la dispoziție înainte de 15 decembrie”, a precizat medicul primar de epidemiologie Mircea Borcău. Așadar, campania de vaccinare va fi demarată în ultima decadă a lunii decembrie sau, fiind sărbătorile, la începutul anului viitor.

Deși pare să fie o problemă serioasă, medicul Mircea Borcău asigură că în momentul de față nu au fost semnalate cazuri de gripă, valul de microbi fiind prezent de la mijlocul lunii ianuarie și în luna februarie. „Chiar și cu întârziere, vaccinul va fi benefic, pentru că producția de anticorpi este de 14 zile, așadar la două săptămâni de la vaccinare se atinge vârful inumității”, mai adaugă medicul primar. Chiar dacă dozele gratuite întârzie să apară, cei care nu mai doresc să aștepte după vaccinul gratuit își pot cumpăra doza din farmacii.

leader board 728 x 90 px

Pentru sezonul trecut, au ajuns în județ peste 12 mii de doze, din care 60 la sută au fost folosite pentru persoanele vârstnice, cam ca în fiecare an.