Gripa nu va ține școlile închise, dar se recomandă purtarea măștilor de protecție

portrait of cheerful little school boy wearing mask to prevent the spread of covid19 looking at camera, holding textbook while posing in a classroom

Școlile se vor redeschide în condiții normale, așa cum era prevăzut, la data de 9 ianuarie. Ministerul Educaţiei nu are în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid, dar are câteva recomandări.

Joi a avut loc o întâlnire convocată de Ministerul Sănătății, la care ministrul Educației, Ligia Deca, a participat însoțită de secretarul de stat Sorin Ion.

„Școlile se vor redeschide în condiții normale și nu avem în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid. În funcție de evoluția situației epidemiologice, vom avea în vedere încheierea unui protocol comun ME-MS.”, se arată într-o comunicare a Ministerul Educaţiei.

Procesul educațional va reîncepe în 9 ianuarie, spune ministrul Ligia Deca, în contextul gripei. Ea a prezentat o serie de recomandări, printre care efectuarea triajelor epidemiologice și purtarea măștilor de protecție de profesori și elevi.

„Procesul educațional va reîncepe începând cu 9 ianuarie, așa cum este prevăzut în structura anului școlar. Nu încurajăm în niciun fel neparticiparea la cursuri. Considerăm că după doi ani pandemici este foarte important să păstrăm ritmul și să avem un procent mare de participare la cursuri. Considerăm că accentul trebuie să fie pe prevenție. Există o serie de recomandări. În primul rând, realizarea triajului zilnic, atât de familii, acasă, pe baza identificării eventualelor simptome, urmate de izolarea copiilor acasă și realizarea triajului zilnic atunci când elevii intră la școală sau la grădiniță. De asemenea, recomandăm, sigur – nu este obligatoriu, recomandăm purtarea măștii de protecție de cadrele didactice și, de ce nu, și de către elevi. De asemenea, este important să fie respectate măsurile de igienă. Foarte importantă aerisirea periodică a încăperilor”, spune Ligia Deca.

Ea afirmă că o altă recomandare pentru școli este să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură directă cu procesul educațional.

„În cazul în care copiii prezintă simptome respiratorii, recomandăm părinților consultarea medicului de familie pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea la domiciliu și eventualele investigații suplimentare recomandate”, încheie Deca.

Totodată, Deca a precizat că în această dimineață este convocată o videoconferință cu inspectorii generali pentru pregătirea reînceperii cursurilor.

1000 x 100 gif logiscool