Gripă nu, coronavirus da! Lugojul nu are pacienți internați cu gripă

untitled design set 970x90 px

România se află la un pas de epidemia de gripă. Cazurile se înmulțesc rapid, iar temperaturile peste medie favorizează răspândirea virusurilor. La Lugoj, deși Compartimentul de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Municipal „Dr. Teodor Andrei” este în permanență frecventat de pacienți cu viroze respiratorii, la ora actuală nu există pacienți cu gripă internați în cadrul secției de Boli Infecțioase. În schimb, sunt internate patru persoane depistate pozitiv cu coronavirus.

„Într-adevăr, au fost câteva cazuri depistate cu gripă, care au mers acasă cu tratament simptomatic. Metodele de prevenție sunt aceleași din ultimii trei ani, respectiv evitarea locurilor aglomerate, purtarea măștii, distanțare, igienă personală. Vaccinul antigripal se poate face și în prezent, chiar concomitent cu cel anti-COVID-19. Schema de vaccinare nu a suferit modificări”, precizează dr. Valentin Predescu, medic specialist coordonator, șef compartiment Boli Infecțioase.

Măsurilor de prevenție li se adaugă consumul de apă și lichide, ideal ar fi 2 litri pe zi, precum și o dietă diversificată, din care să nu lipsească vitaminele. Pe fondul unui organism slăbit, gripa, la fel ca SARS-CoV-2, cauzează forme severe, cu degradare rapidă a răspunsului organismului. Sistemul imunitar este pus la grea încercare, mai ales dacă cele două afecțiuni se instalează concomitent. Medicii recomandă celor care fac parte din grupele de risc – persoane în vârstă, cu comorbidități sau persoane cu boli cronice, să fie prevăzătoare și să opteze să se vaccineze împotriva gripei. Serul se solicită medicului de familie.

publicitate ziar expresb 1000x100

În cazul în care numărul cazurilor de gripă crește și va fi declarată epidemie la nivel național, autoritățile precizează că nu se vor introduce restricții pentru populație, dar se iau măsuri în spitale pentru limitarea vizitelor pentru perioada cât va evolua starea de epidemie. Se vor intensifica măsurile pentru protecţia personalului medical şi a pacienţilor, inclusiv masca în interior.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/