Grijă la sănătate: infarctul miocardic cea mai de temut complicație a bolilor cardiovasculare

inima
untitled design set 970x90 px

Un stil de viață sănătos, cu vizita regulată la medic și atenția la semnalele pe care ni le transmite corpul, sunt elementele esențiale pentru o viață cât mai îndelungată. Medicul cardiolog Radu Predescu, de la Spitalul Județean de Urgență Reșița, vine cu precizări și recomandări: 

Bolile cardiovasculare reprezintă peste 60% din totalul deceselor cardiovasculare din țară noastră și, în primul rând, vă recomand: SĂ NU Vă APUCAȚI NICIODATĂ DE FUMAT!!!
FUMATUL este principalul factor de risc cardiovascular, întrucât substanțele toxice rezultate În urma arderii ajung să se depună pe vasele de sânge și astfel să se producă infarctul miocardic. În al doilea rând va recomand să faceți cât mai multă mișcare. Chiar și mersul pe jos timp de 30 de minute creste speranța de viață. În al treilea rând, evitați excesul de sare, zahar și grăsimi: sarea vă poate crește tensiunea arterială, zahărul crește glicemia și poate duce la diabet zaharat, iar grăsimile pot duce la creșterea trigliceridelor, respectiv a colesterolului.

Cele mai frecvente afecțiuni cardiovasculare în rândul populației sunt: Hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat și dislipidemia.

Fumatul reprezintă principalul factor de risc cardiovascular, întrucât scade speranța de viață cu 10 ani. Doresc să transmit faptul că la noi în țară, rata fumatului a crescut de la 27 la 33%, în ultimii 10 ani, pe când, spre exemplu, în America a scăzut de la 21% la 11%. Consider că statul are obligația să aibă grijă de cetățenii săi și să propună niște măsuri concrete pentru scăderea consumului de tutun. O principală măsură ar fi să crească vârsta pentru comercializarea țigaretelor, de la 18 la 21 de ani.

Infarctul miocardic este cea mai de temut complicație a bolilor cardiovasculare

publicitate ziar expresb 1000x100

Cel mai important este să sunăm la numărul de urgență 112, dacă avem următoarele simptome:

  • durere în piept cu caracter de constrictiv ( GHEARA) ce iradiază :
  • în membrul superior stâng
  • în spate
  • în mandibulă

Bolile cardiovasculare pot fi prevenite prin menținerea unui stil de viață sănătos: evitarea fumatului activ și pasiv, clasic sau electronic
-efectuarea a cel puțin 30 de minute de mișcare în fiecare zi
-evitarea excesului de sare, zahăr și grăsimi
-evitarea stresului
– administrarea medicamentelor conform prescripțiilor medicale, cu mențiunea că acestea trebuie luate zilnic chiar și în cazul consumului de alcool.

Radu Predescu

Medic cardiolog Radu Predescu

Pentru informații suplimentare și programări, medicul cardiolog Radu Predescu poate fi găsit la numărul de telefon: 0770 160 522.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/