Grigore Bardac: „Constructorii refuză să mai lucreze, de frică că nu-și vor primi banii!”

grigore bardac

Ca multe alte administrații locale din județ și din țară, și Primăria Mehadia are în derulare proiecte finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Cum fondurile alocate pentru acest an programului au fost epuizate, edilul este nevoit acum să sisteze lucrările.

La începutul anului, ca orice primar gospodar, Grigore Bardac și-a creionat bugetul și, în funcție de acesta, și-a stabilit prioritățile. Mărturisește însă că nu s-a gândit o clipă că Guvernul va închide robinetul finanțării pentru Programul Național de Dezvoltare Locală la jumătatea anului. Situația îl nemulțumește profund, mai cu seamă că se vede acum nevoit să le explice oamenilor de ce unele străzi se asfaltează, iar altele nu. „Avem proiecte fie depuse spre finanțare, fie în derulare, pe fonduri guvernamentale, iar ele sunt blocate toate! Este strict necesară continuarea acestora, pentru că eu nu pot asfalta din fonduri proprii niște străzi prevăzute într-un alt proiect. Nu pot să le suprapun! Nu am voie! Și atunci, oamenii vin și mă întreabă când asfaltăm? Păi eu degeaba le spun că Guvernul României, că PNDL-ul, că mai știu eu ce, pentru că, până la urmă, treaba mea e relație directă cu cetățeanul. Eu trebuie să le explic oamenilor de ce se tergiversează aceste lucrări, de ce asfaltăm unele străzi și altele nu! Vă spun drept, sunt foarte nemulțumit de situația actuală, dar sper la o rectificare bugetară, în viitorul apropiat, pentru deblocarea acestei situații. Am rămas surprins când ni s-a comunicat, printr-o hârtie, că PNDL-ul a rămas fără bani! Păi cum să rămâi fără bani în iunie, când am avut trei luni de primăvară ploioase și când nu s-a lucrat nimic, iar tu suspenzi programul înainte de a-l începe?!”, se întreabă retoric Grigore Bardac.

Primarul comunei Mehadia spune că dacă ar fi prevăzut la începutul anului toată această situație, lucrurile ar fi stat cu totul altfel acum: „Vă dați seama că toți primarii sunt afectați, nu contează culoarea politică, ci e vorba de toate primăriile din țara asta. Constructorii nu vor să lucreze, de teamă că nu-și vor primi banii, iar noi, primarii, ne întrebăm ce se va întâmpla în viitorul apropiat. (…) La începutul anului, când am creionat bugetul, nu m-am așteptat la astfel de surprize neplăcute, căci dacă știam cum stau lucrurile, poate rezervam niște bani din bugetul local pentru asigurarea resurselor necesare pentru PNDL, resurse pe care ulterior le-am fi recuperat de la minister. Dar cine s-a gândit că se va lua această decizie nocivă.”, a adăugat Griore Bardac.

leader board 728 x 90 px