Grevă și în Sănătate! Care sunt nemulțumirile angajaților din spitale?

Nu doar angajații din Educație sunt nemulțumiți față de sistem, ci și cei din Sănătate. Așa că, pe lângă greva profesorilor, un alt protest este deja programat pentru luna iunie.

Federația Sanitas a început săptămâna aceasta să strângă semnături pentru a intra în grevă de avertisment în data de 8 iunie, iar mai apoi pentru declanșarea grevei generale o săptămână mai târziu, în 15 iunie.

Și la nivel de Caraș-Severin au început demersurile. Vicepreședinta Uniunii Județene Sanitas și totodată liderul sindicatului de la Spitalul Județean de Urgență Reșița, Maria Galescu, spune că nemulțumirile angajaților din județ sunt foarte mari. „Știți foarte bine ce probleme avem la Reșița cu angajările. Ați văzut ce s-a întâmplat la secția de Oncologie, Interne II unde personalul este insuficient și acum s-au sistat angajările prin Ordonanța de Urgență care s-a dat privind unele măsuri fiscal-bugetare.”

Liderul de sindicat spune că, deși organigrama Spitalului Județean de Urgență Reșița este alcătuită din 1.493 de posturi, în momentul de față sunt ocupate 1.070, lipsa de personal fiind evidentă. „Cum se poate desfășura activitatea având în vedere că se lucrează la foc continuu? Trei ture consecutiv. Oamenii mai trebuie să fie și liberi. Din cauza faptului că sunt puțini, nu-și pot lua liberele. (…) Un bolnav nu este o hârtie. Un bolnav se duce acolo să se trateze și este vorba despre viața lui. Cadrele medicale trebuie să fie suficiente și bine pregătite, pentru că aici nu e vorba de normă. Dacă un singur bolnav există într-o secție, aceluia trebuie să i se asigure trei schimburi, cineva trebuie să fie acolo cu el. Dacă sunt 100 de bolnavi, la fel. Asta este normal în sănătate. Nu se poate amâna de azi pe mâine pentru că este vorba despre viața omului. Este ceva sensibil aici, nu este o mașină pe care o poți opri, dacă nu merge două zile nu e nimic, o pornim poimâine. Aici trebuie să meargă tot timpul. (…) Sunt multe probleme. Îmi pare foarte rău de Spitalul Județean care are veșnic probleme și nu se mai termină.”, spune Galescu.

Realist vorbind, în Sănătate o grevă generală este imposibilă. Bolnavii nu pot fi lăsați ore sau chiar zile întregi fără supraveghere și fără tratament. Maria Galescu dă asigurări că pacienții din spitale nu vor fi afectați, semn că nu toți angajații vor intra în grevă generală. „Este foarte greu să facem grevă. Nu putem lăsa bolnavii nesupravegheați. Vom face în așa fel încât să iasă bine.”

Revendicările angajaților din Sănătate sunt următoarele:

1. Modificarea proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative, astfel încât să se poată continua angajările în Sănătate și Asistență socială, iar bugetele instituțiilor din cele două sisteme să nu fie afectate.

2. Punerea imediată în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Sănătate şi cel de Asistenţă socială.

  • Acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaților;
  • Calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată;
  • Calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată;
  • Calcularea indemnizației de hrană prin raportare la salariul minim brut pe țară actual.

3. Finanțarea corectă și suficientă a instituțiilor din Sănătate și Asistență Socială.

4. Reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului bugetar SĂNĂTATE.

5. Finanțarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanță în Sănătate și Asistență socială.

6. Stoparea destructurării rețelei medicale proprii a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Sursă foto: Arhivă

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/