Greva profesorilor continuă. Se vorbește deja despre prelungirea anului școlar și reprogramarea examenelor

greva 2

Greva din Educație va continua și marți, au anunțat reprezentanții sindicatelor la finalul negocierilor avute astăzi cu cei din Guvern. În acest context, ministrul Ligia Deca vorbește deja despre prelungirea anului școlar și amânarea examenelor.

„Mandatul din partea colegilor noștri este foarte clar: grila de salarizare care a fost negociată cu Ministerul Educației să fie pusă în aplicare în integralitate începând din această lună. Nu există un alt mandat, nu avem ce discuta în afara mandatului respectiv, iar de marți încolo colegii noștri vor continua acțiunea de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva.”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație, la finalul negocierilor de astăzi.

Conform acestuia, soluția pentru încheierea conflictului este rezolvarea revendicărilor sindicaliștilor. „Ne-au chemat să ne anunțe că a trecut acest proiect de ordonanță de urgență și el ar trebui adus la cunoștința colegilor din unitățile de învățământ. Ei îl cunosc în momentul de față, nu există niciun element de noutate, știu despre ce e vorba”, a adăugat liderul sindical.

Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarant că apreciază faptul că ordonanța de urgență a fost aprobată de Guvern, „numai că orizontul de timp propus de Guvern de trei ani nu este acceptat”.

„Mandatul pe care l-am primit a fost acela de a respinge oferta. Oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii decid dacă ea încetează sau nu, așa că așteptăm să vedem concret săptămâna viitoare ce se întâmplă mai departe. Până în acest moment oamenii au spus că nu este acceptat ca această grilă să se aplice în trei ani, ci mult mai repede. Oamenii doresc o mărire de 25% a salariului, ori dacă ne uităm la acea mie de lei nu se ajunge la acest procent, lucrurile sunt foarte simple. Apreciem faptul că ordonanța a fost dată, numai că orizontul de timp propus de Guvern de trei ani nu este acceptat”, a spus Hăncescu.

De cealaltă parte, ministrul Ligia Deca a anunțat că, dacă protestul din Educație va continua, nu vor putea fi evitate consecințe precum reprogramarea examenelor sau prelungirea anului școlar. Ministrul Educației a spus că, dacă în ciuda tuturor angajamentelor luate de către Guvern, „se continuă protestul, nu vom mai putea să evităm consecințe de tipul reprogramare examene sau prelungire an școlar și cred că nu ne dorim niciunul dintre noi astfel de consecințe”.

Ligia Deca este însă convinsă că pot fi găsite soluții pentru evitarea acestor situații. „Sunt convinsă că se va putea găsi înțelepciunea și formula pentru ca toți copiii să poată da examenele la timp și pentru a putea să-și urmeze mai departe parcursul educațional.”, a precizat ministrul Educației.

„Vom ști care este răspunsul cadrelor didactice, după care vom analiza necesitatea, în funcție și de resursa umană existentă în sistem, de a reîncadra din punct de vedere al calendarului procesele educaționale.”, a adăugat ministrul.

1000 x 100 gif logiscool