Angajații din peste 800 de primării din țară intră în grevă de avertisment, pregătindu-se de greva generală. Oamenii sunt nemulțumiți de faptul că salariile lor nu au fost actualizate odată cu creșterea salariului minim.
Aproape 200 de angajați din 18 primării cărășene vor intra în grevă de avertisment miercuri, 31 ianuarie, planificând o grevă generală începând cu data de 5 februarie pe termen nelimitat.
Sindicatul Național Solidaritatea Comunelor și Orașelor din România, afiliat Federației Columna – SCOR, a anunțat că protestele vin ca o revoltă împotriva politicii economice și sociale a Guvernului. Salariile angajaților din administrațiile publice locale sunt „înghețate” la nivelul anului 2021 față de toate celelalte familii ocupaționale bugetare, respectiv la baza de calcul 2.300 de lei (salariul minim din 2021). Oamenii doresc aplicarea integrală a prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru personalul din Administrația Publică Locală, prin raportarea la salariul minim pe economie de 3.300 de lei, intrat în vigoare din octombrie 2023.
„La acest moment, salariații din Administrația Publică Locală nu au garantate, prin Lege, majorări salariale, cum se întâmplă la demnitari sau alte categorii de personal din domeniul bugetar, fiind blocați 5 ani la rând de ordonanțele-trenuleț.”, transmit reprezentanții Federației Columna – SCOR.
Pe lângă nemulțumirile referitoare la salarii, sindicaliștii se revoltă și împotriva ideii de reducere a numărului de primării prin desființarea a 500 de instituții. Aceștia consideră că aceeași economie s-ar putea face la buget și prin scăderea numărului de consilieri locali cu circa 13.000 în total, respectiv cu câte 4 locuri de consilier în fiecare UAT.
La nivelul județului Caraș-Severin, cele 18 primării care se alătură protestelor sunt: Berzovia, Copăcele, Cornereva, Coronini, Dalboșeț, Doclin, Domașnea, Glimboca, Goruia, Luncavița, Lupac, Marga, Măureni, Mehadica, Ocna de Fier, Păltiniș, Sichevița și Vermeș.