UPDATE. Grad de încredere limitat! Universitatea „Eftimie Murgu”, unică în Europa!

1000x100 (2) mbmr 1000x100

Degeaba s-au dus unii profesori universitari la pușcărie, iar alții sunt anchetați și acum în dosare de corupție. Imaginea universității are în continuare serios de suferit. Tot din cauza celor care pleacă acasă lună de lună cu zeci și chiar sute de milioane!

Disputele între profesorii de la UEM sunt tot mai dese și mai aspre, unele mutându-se în sălile de judecată, astfel că mediul academic reșițean, care avea nevoie de o reabilitare morală după descinderile mascaților și condamnările pentru infracțiuni de corupție săvârșite la catedră, riscă să fie complet discreditat. E adevărat în același timp că la „Eftimie Murgu” mai sunt încă multe lucruri care ar trebui scoase la lumină, pentru că deocamdată s-a plătit mult prea puțin față de prejudiciile suferite de universitate. Sunt încă destui oameni care ar fi trebuit să plece, dacă nu forțați de organele abilitate, măcar din bun simț.

Profesorul Eugen Răduca, președintele de onoare al Sindicatului FIRES din UEM Reșița, este unul dintre cei care susțin că trebuie făcută curățenie generală pentru ca universitatea să fie salvată, că trebuie spus transparent tot ce n-a fost bine și în niciun caz ascuns opiniei publice și instituțiilor de control. „Am fost unul dintre cei care am afirmat constant că managementul defectuos din UEM Reșița a fost principala cauză care a condus la starea dezastruoasă din prezent, în care datoriile UEM Reșița către terți, persoane fizice și juridice, se cifrează la mai multe milioane de lei. Această afirmație nu este una subiectivă, așa cum încearcă unii să o încadreze, ci se bazează pe constatări ale unor importante instituții ale statului, precum și pe organisme neguvernamentale și ale societății civile. Doresc să ofer acum un singur exemplu, constatarea unicei instituții abilitate să aprecieze starea unei Universități, anume Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS). În Raportul de Evaluare instituțională externă nr.14/2015 (decembrie 2015) la pag.27, punctul 5 este scris: “Universitatea Eftimie Murgu din Reșița prezintă la ora actuală grave probleme din punct de vedere al capacității instituționale cu privire la structurile manageriale, motiv pentru care comisia de evaluare externă propune acordarea calificativului GRAD DE ÎNCREDERE LIMITAT”. Din păcate, actul managerial în UEMR nu s-a îmbunătățit prea mult nici în prezent, în acest sens, exemplific prin faptul că, în acest moment, nu avem niciun cadru didactic cu funcție didactică de lector sau superioară acesteia, în domeniul matematicii, adică specialist care să susțină activitățile de curs la discipline din domeniul matematicii; am solicitat (în calitatea de Director de Departament, ce o dețin în prezent) scoaterea la concurs a unui astfel de post; inițial Senatul UEMR a fost de acord, postul a și fost publicat în Monitorul Oficial, apoi același Senat UEMR, fără nici o explicație, a anulat concursul pentru ocuparea postului de matematică, astfel că, la ora actuală, suntem, conform datelor ce le dețin, singura Universitate din Uniunea Europeană, care nu are cadru didactic titular pentru activități de curs la disciplina de matematică, în contextul în care această disciplină se află în programe de studiu din toate cele trei Facultăți ale UEM Reșița”, a afirmat Răduca.

UPDATE, 3 martie

Conducerea Universității „Eftimie Murgu” din Reșița a ținut să dezmintă toate acuzațiile și informațiile lansate în spațiul public de profesorul Eugen Răduca. În acest sens, ne-a transmis următorul drept la replică:

Conducerea Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa informează cititorii că articolul conţine afirmaţii care denaturează adevărul, aducând atingere gravă imaginii instituţiei de învăţământ, ca de altfel şi poziţia unor persoane din interiorul universităţii care uită că în ultimii ani au deținut funcții de conducere și responsabilitățile aferente legate de managementul structurilor conduse.

Muzeul TM

Astfel, titlul articolului sugerează faptul că Universitatea este unică în Europa pentru că are, la ora actuală, calificativul „grad de încredere limitat”. De fapt, calificativul universităţii, obţinut în urmă cu mai bine de un an, și care urmează a fi reanalizat de către ARACIS, nu are nimic comun cu „unicitatea în Europa” a universităţii.

Senatul UEMR a luat hotărârea de anulare a concursului pentru ocuparea postului de matematică ca urmare a deciziei, la nivelul primei instanțe de judecată, de reîncadrare a doamnei lector Andrea Minda, profesorul de matematică căruia actuala conducere i-a desfăcut contractul de muncă în urma acuzaților de corupție, dovedite, la catedră. Activitatea de predare la disciplinele de matematică poate fi acoperită de un cadru didactic titular al UEMR licențiat în matematică, precum și de cadre didactice asociate.

În ceea ce priveşte afirmaţia că în prezent „datoriile UEM Reșița către terți, persoane fizice și juridice, se cifrează la mai multe milioane de lei”, aceasta este eronată, în prezent, în evidențele contabile sunt înregistrate datorii către furnizorii de bunuri și servicii ce nu depășesc cu mai mult de 30 zile termenul de scadență, iar față de bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale, universitatea nu prezintă datorii. Legat de persoanele fizice, singurele datorii pe care le poate avea universitatea sunt față de personal, iar, în prezent, au fost achitate toate datoriile aferente anului 2016, iar diferențele salariale cuvenite personalului didactic din învăţământul de stat pentru perioada 1 octombrie 2008 – 13 mai 2011 în baza hotărârilor judecătorești, au fost și vor fi achitate conform prevederilor legale și a sumelor alocate cu această destinație de la Ministerul Educației Naționale.

În cuprinsul articolului, se afirmă, de asemenea, că persoane din rândul colectivității „pleacă acasă lună de lună cu sute de milioane”. Afirmația nu corespunde adevărului. În Universitate nu există niciun angajat care să dețină astfel de venituri salariale lunare.

În încheiere, dorim să vă asigurăm că Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița respectă libertatea de exprimare a ziariştilor şi a persoanelor citate de aceştia, atâta timp cât afirmaţiile nu denaturează cu intenţie adevărul, aducând atingere gravă imaginii instituţiei de învăţământ, şi că manifestăm, aşa cum am mai afirmat, „toleranţă zero faţă de oricine se abate de la normele de etică academică, precum şi faţă de cei ce pun interesele personale mai presus de această etică şi de interesul universităţii”.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/