Parohia Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”, în colaborare cu Protopopiatul Ortodox Român, organizează cea de-a III-a ediție a evenimentului cultural-spiritual “Glas dă toacă la Logoj”.
Manifestarea, la care sunt asteptați toți lugojenii, este programată marți, 15 aprilie, de la ora 16, în fața bisericii “Adormirea Maicii Domnului”.
Elevii de la școlile din municipiul de pe Timiș vor recita poezii în grai. Ansamblul ”Florile Stăvilarului” de la Coșteiu vor prezenta un program de pricesnie și vor bate toaca.
Pe lângă lăcașul de cult vor fi amplasate șase toace, iar pe lângă acestea va mai fi amplasată una de peste 100 de ani, deținută de avocatul lugojean Cotizo Negruţiu, renumit și prin pasiunea pentru caleştile vieneze de epocă.
”Am zis să păstrăm tradiția și am invitat și anul acesta pe domnul Cotizo Negruțiu, din Buchini, care are o toacă de veche de peste 100 de ani, toaca familiei, care se bătea înainte. Aceasta are un sunet unic, nu se mai găsește acest sunet de toacă pe care îl are domnul Cotizo. Dânsul o să vină să bată toaca, așa cum se bătea la Lugoj, înainte. Să păstrăm tradiția, să punem în valoare elemental acesta, ca să arătăm originile noastre, tradiția noastră, lugojeană”, ne-a declarant părintele Cristian Adrian Cerbu.
Denumirea evenimentului cultural-spiritual, “Glas dă toacă la Logoj”, este inspirat din poezia cu același nume scrisă de poetul dialectal prof. Sergiu Boian.
”Glas de toacă la Logoj” exprimă în fond, glasul şi ritmul de toacă al sutelor de generații de creștini lugojeni, copii şi adulţi, care şi-au găsit alinarea sufletească şi drumul către mântuire în acest lăcaş sfânt, edificiu unic în ţară şi în ortodoxie atât din punct de vedere arhitectural cât şi estetic, biserica ”Adormirea Maicii Domnului” din Lugoj (1766).