Ghid de cumpărare: cum să-ți alegi aparatul de cafea?

dolcegusto

Element esențial într-o bucătărie, aparatul de cafea corespunde în primul rând tiparelor de consum și gusturilor individuale. Între cafetiera italiană, modelul cu filtru, espressorul cu capsule și alte versiuni cu râșniță încorporată, piața este bogată în multe posibilități. Îți prezentăm un mic ghid pentru a-ți găsi drumul printre cafele clasice, capsule Dolce Gusto și cafea la espressor cu râșniță.

Principalele criterii pe care trebuie să le cunoști înainte de a selecta noul aparat de cafea rămân personale. Dacă preferi cantitatea și costul redus de utilizare, vei prefera aparatul de filtrare (numit „clasică”), capabil să livreze mai mulți litri de cafea într-o singură doză. Acest tip de dispozitiv, cel mai răspândit, este acum supus concurenței din partea cafetierelor „la cerere”. Aparatele de espresso, cu capsule sau italiene, îți permit să faci una sau două cafele odată, în cantități limitate. Acestea vor atrage însă pe cei care preferă cafelele cu o textură mai cremoasă și cu posibilitățile de a schimba tipul de băutura și gustul după dorință.

Pentru a rezuma, pe lângă tipul de cafea care urmează să fie produsă, mai multe criterii tehnice și estetice îți vor ghida alegerea: cantitatea, după cum am văzut, care va depinde de categoria aparatului, viteza de preparare, diferența dintre cafeaua clasică, aparate și modele de unică folosință, ușurință în utilizare (mașinile de cafea cu filtru necesită mai multă manipulare), design. În cele din urmă, întreținerea și reparabilitatea, ca și în cazul tuturor dispozitivelor electronice, merită să fie studiate înainte de cumpărare.

leader board 728 x 90 px

1. Filtrul de cafea

Confruntat cu multitudinea de oferte de consum, cafetiera cu filtru rămâne un pariu sigur și are avantajul de a prepara cafeaua pentru un număr mare de persoane, spre deosebire de capsule Dolce Gusto, unde cu o capsulă poți face o singură cafea. Filtrul clasic de cafea rămâne cel mai bine vândut aparat de cafea.

• Cum funcționează?

Instalăm un filtru (de unică folosință, sau permanent, se poate spăla și refolosi), pe care îl umplem cu doza dorită de cafea, adăugăm apă în rezervor, apăsăm butonul: apa se va încălzi și curge prin filtru pentru a umple cafetiera propriu-zisă.

Modelele actuale de aparate de cafea cu filtru au caracteristici sofisticate:
– Funcție de selectare a aromei care permite în special reglarea timpului de trecere a apei în interiorul filtrului pentru a alege puterea cafelei (ușoară sau cu corp).
– Funcția de programare a timpului de pornire a aparatului, deosebit de utilă dimineața pentru a te bucura de cafea imediat după trezire.
– Funcție anti-picurare pentru a menține o plită curată, împiedicând curgerea picăturilor de cafea pe ea la scoaterea aparatului de cafea.

• Avantaje:

– Costul cafelei preparate
– Cantitate de 6 până la 12 căni într-o singură lovitură

• Inconvenient:

– Gust unic (cafea de tip „american” – spre deosebire de capsule Dolce Gusto, unde îți poți alege numeroase arome)
În concluzie, cafetiera cu filtru este dispozitivul ideal pentru cei mai mari băutori de cafea și cel mai economic mod de a o bea.
2. Espressoare
Răspândite pe piață datorită sistemelor proprietare (Nespresso și Dolce Gusto), espressoarele sunt apreciate pentru ușurința de utilizare și gustul cafelei produse (și al altor băuturi calde disponibile), apropiat de cel al aparatelor profesionale.

• Cum funcționează?

Un rezervor este umplut cu apă, o capsulă este plasată într-o carcasă prevăzută în acest scop, apoi este apăsat un buton. Injectarea de apă sub presiune prin măcinare emulsionează cafeaua și produce espresso sau lungo.

• Opțiunile

Pe sistemul de capsule Dolce Gusto se poate prepara o băutură de tip cappuccino cu o capsulă pentru cafea și alta pentru lapte, precum și ciocolată cu lapte.

• Avantaje:

– Ușurință în utilizare
– Gusturi și texturi unice
– Multe posibilități de băuturi

• Dezavantaje:

– Costul unitar pe capsule Dolce Gusto
– Întreținere care necesită un kit special
– Cantitate redusă de cafea
Aceste sisteme vin la prețuri foarte variabile și au capacitate de multi-băuturi (ceai, ciocolată etc.).

3. Espressor cu râșniță

Acesta este un espressor autentic care folosește cafea măcinată care poate fi achiziționată de la un magazin care prăjește cafea. Acest espressor este deosebit de apreciat de amatori pentru mirosurile de cafea pe care le degajă precum și pentru ușurința în utilizare. Doza depinde de cantitatea de cești de umplut.