Gheorghiță, precizări privind doza booster. Ce fac persoanele vaccinate cu Moderna și Johnson&Johnson?

vaccin,booster,Moderna,Johnson

Coordonatorul campaniei de vaccinare a făcut astăzi precizări cu privire la doza booster pentru persoanele care s-au vaccinat inițial cu vaccinuri produse de Moderna sau Johnson&Johnson.

Persoanele care au fost vaccinate la prima schemă cu vaccinul de la Pfizer, de la Astra Zeneca și de la Johnson&Johnson și care aleg Moderna pentru rapel, vor primi o doză întreagă, iar cei care au fost vaccinați inițial cu Moderna vor primi la rapel o jumătate de doză. Această recomandare intră în vigoare de luni, 1 noiembrie.

De asemenea, au fost făcute recomandări și pentru cei vaccinați inițial cu vaccin de la Johnson&Johnson.

„Am decis, în baza recomandărilor și studiilor științifice, că toate persoanele care au fost vaccinate cu vaccin de la Johnson&Johnson vor avea recomandare de rapel după minimum 6 luni, de primă intenție, cu vaccinuri pe bază de ARN mesager, fie de la Pfizer, fie de la Moderna. În cazul în care se optează pentru Moderna, doza va fi întreagă. De asemenea, persoanele care au fost vaccinate cu vaccin de la compania Johnson&Johnson vor putea opta la rapel și pentru a face același tip de vaccin, adică Johnson&Johnson. Prima recomandare este de a face un vaccin pe bază de ARN mesager, dar se permite, la opțiunea pacientului, să se administreze același tip de vaccin”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Această recomandare se va aplica de luni, 8 noiembrie.

Valeriu Gheorghiță a anunțat că toate instrucțiunile au fost transmise către DSP-uri și către centrele de vaccinare.