La 20 de ani de activitate, Societatea Aquacaraș scoate artileria grea la înaintare: proiecte de zeci de milioane de de lei, investiții majore și rezultate pe măsura implicării. Și totuși, Gheorghe Filipescu vrea mai mult și mai bine pentru întreg județul Caraș-Severin.
„Când am intrat în societate, nici biciclete nu erau în curte. Ambiția mea este ca în maxim doi ani, Societatea Aquacaraș să fie o societate etalon a județului Caraș Severin, și pentru consumatorul de apă și pentru ceea ce produce și oferă. Au trecut peste 4 ani de când am preluat conducerea, iar din punctul de vedere al funcției pe care mi-am asumat-o, nu aș schimba nimic. Am plecat de la ideea că dacă la vârsta mea nu mai am posibilitatea să primesc ceva de la viață, garantat am posibilitatea să dau.
Am un colectiv extraordinar ce a contribuit și contribuie la toate rezultatele societății, în ultimii patru ani, care nu au fost deloc puține, nici mici ca și valoare și care au dat un sens societății.”, a declarat Gheorghe Filipescu, directorul general al societății Aquacaraș, omul care a adus investiții majore, de milioane de euro, atât pentru companie, cât și pentru cei 550 de angajați ai acesteia.
Anul care împarte durata de viață a companiei, fiind și un an de referință, este 2018, perioadă în care societatea a înregistrat cea mai mare pierdere începând de la finanțare, de 48.47%, cu datorii de peste 29 de milioane de lei, urmând ca din 2020, sub frâiele noului director general, să se înregistreze un profit în valoare absolută de 224 de mii lei. Dacă în 2021 profitul era de 968 de mii lei, urmat de 1.131 mii lei, în 2022, iată că 2023 îi găsește cu o creștere substanțială, în valoare de 3.531 lei.
Gheorghe Filipescu susține că aceste scăderi permanente a pierderilor și creșterea profitului se datorează, mare parte, eficientizării activității prin redimensionarea companiei, stimulării factorului uman, realizarea racordurilor noi cu personalul deja existent, sau un alt exemplu în acest sens constă în realizarea branșamentelor la rețeaua de apă și a racordurilor la rețeaua de canalizare. Mai mult, Societatea Aquacaraș nu trăiește doar prin operarea apei, trăiește și prin celelalte servicii pe care le face acum și nu le făcea, respectiv racorduri, probe, probe cu CCTV, etc.
Când vorbim de dezvoltare și investiții, evident că sunt luate în calcul toate aspectele, de la dezvoltarea infrastructurii rețelei de canalizare și apă, energie verde, digitalizare și aplicații online ale contoarelor, până la modernizarea utilajelor, în valoare de 7,5 milioane de euro, utilaje care îmbunătățesc serviciul, calitatea apei, depistarea pierderilor, realizarea avarilor în timp util.
Avariile și problemele, bată-le vina! Toată lumea acuză Aquacaraș!
Este un an la fel de intens pentru Aquacaraș, din punct de vedere al lucrărilor, mai exact „suntem în plin lucru la proiectul cel mai mare al societății care va și înnobila acest serviciu în Caraș-Severin, un contract regional, început în 2022, în valoare de 1 miliard 33 milioane de lei, ajuns aproape de final, și pentru care îmi asum tot disconfortul creat consumatorilor și îmi cer scuze pe această cale. Desigur că avariile spontane sunt cauzate și de alți constructori care lucrează în oraș, și la care trebuie să acționăm. Interesul nostru este ca acest disconfort să fie foarte mic, ne mobilizăm să lucrăm, mai ales pe cele mari, noaptea”, a mai spus Filipescu.
Una dintre situațiile problematice o reprezintă și Dealul Crucii din Reșița, unde directorul general a dat asigurări că de luni, 3 iunie, 2024, vor începe și lucrările la apă și canal, pentru locuitorii din acest cartier al orașului. „Nu le putem face toate într-o zi, la sfârșitul anului vom finaliza acest contract pe Reșița, astfel încât toate zonele să aibă apă și canal, pentru că totuși suntem în secolul 21. Vreau mai mult și mai bine! Vreau și pentru Aquacaraș și pentru locuitorii acestui județ, în a cărui slujbă suntem.
Eu vreau totul într-o zi, într-o săptămână, dar una e să vrei, alta este să poți. Suntem mobilizați astfel încât la sfârșitul anului să încheiem și contractul fazat, început în 2012, în valoare de 550 de milioane lei, cu un progres de 3%, atunci când am venit la conducere, și care proiect asigură un anumit confort în județul Caraș-Severin, pe acest serviciu pe care noi îl operăm.
Fără sprijinul primarilor, fără sprijinului președintelui Consiliului Județean, dar și fără sprijinul angajaților, Aquacaraș nu ar fi ajuns, poate, la vârsta aceasta de 20 de ani, cu rezultate pe măsură”, a conchis Gheorghe Filipescu.