Folosirea în exces a hidranților de către pompierii care luptă cu incendiile de vegetație a tulburat apa furnizată de Aquacaraș, dar analizele de laborator confirmă că este potabilă.
Reclamațiile sosite în ultima perioadă pe adresa societății de apă și canal, prin care mai mulți reșițeni au semnalat culoarea maronie a apei de la robinet, au determinat conducerea Aquacaraș să prezinte public rezultatele analizelor efectuate, pentru a se stabili dacă apa este sau nu potabilă.
„Din cauza secetei, pompierii sunt nevoiți să acționeze cu rapiditate pentru stingerea incendiilor din Câlnic, Țerova, Cuptoare și alte zone, utilizând sub exploatare hidranții. Utilizarea intensă a bornelor de incendiu de către echipajele de pompieri conduce la modificarea culorii apei generată de creșterea presiunii acesteia în conducte”, explică directorul general al societății Aquacaraș, Gheorghe Filipescu.
În contextul secetei, Lacul Secu, sursa de alimentare cu apă brută a municipiului Reșița, are un nivel scăzut, care facilitează apariția unei culori diferite. Pe fondul fenomenelor cauzate de ariditatea ultimelor săptămâni „pentru a asigura calitatea potabilității apei, Aquacaraș depune eforturi suplimentare în tratarea apei brute din Lacul Secu. Laboratorul central, în permanență, prelevează probe de apă din rezervoarele care deservesc municipiul și garantează potabilitatea acesteia. Alături de echipele de pompieri, societatea rămâne solidară protecției cetățenilor față de incendiile cauzate de valul de căldură care învăluie orașul”, mai precizează Filipescu.
Conducerea societății face apel la calm și roagă cetățenii și alte entități să nu utilizeze hidranții din propria inițiativă, tocmai pentru a nu îngreuna activitatea desfășurată de echipele de intervenție.
De altfel, directorul general al Aquacaraș mai subliniază că „societatea menține pe teren echipe suplimentare pentru monitorizarea, inventarierea, verificarea și soluționarea deficiențelor sistemului de hidranți pentru utilizarea eficientă și eficace a rețelei de apă”.