Gheorghe Fikl expune „De Anima” la Muzeul de Artă Timișoara

la timisoara expozitie gheorghe fikl la muzeul de arta

Expoziția va fi vernisată miercuri, în 4 decembrie, de la ora 18, în Sala Baroc a Muzeului de Artă din Timișoara. 

„De Anima” împrumută titlul tratatului lui Aristotel despre suflet. În această expoziție, artistul Gheorghe Fikl propune, prin picturile sale puternice, o privire critică și ironică asupra lumii, spune curatorul Horea Avram.

„Pentru Aristotel, sufletul este un principiu al vieții și al mișcării ființelor vii. Un principiu vital, senzorial și intelectual. Elemente care ghidează și lucrările acestei expoziții unde corpul viu locuiește corpul construit, unde animalul și barocul, natura și cultura se întâlnesc în simbioze bizare. Gheorghe Fikl propune în această expoziție o privire critică și ironică asupra lumii noastre în Antropocen, asupra devenirii noastre animal, în scene absurde ce par desprinse din vise, realizate într-o pictură puternică, cu tușe neo-expresioniste, ce-și trage seva din exuberanța și excesele barocului.”, declară curatorul Horea Avram.

„De Anima” se înscrie în seria evenimentelor dedicate aniversării a 150 de ani de la atestarea Baroului Timiș. Camera Avocaților Timișoara a fost constituită în 25 ianuarie 1875, expoziția marcând acest moment pe 25 ianuarie 2025, în cadrul festivităților organizate de Consiliul Baroului Timiș.

Gheorghe Fikl s-a născut în 1968 la Timișoara și a studiat artele plastice la universitățile din Cluj și Timișoara. Trăiește și lucrează în Timișoara și Socolari.

Primele sale lucrări au fost experimente multimedia și instalații, realizate prin juxtapuneri întâmplătoare de obiecte găsite, inserții fotografice, pictură și colaj. În arta sa, animalele ocupă un loc central, devenind personaje bizare – turme de oi în saloane somptuoase, tauri falnici sub candelabre strălucitoare sau păuni rătăcind prin case țărănești cu tavane prăbușite care dezvăluie cerul larg. Temele preferate includ singurătatea, memoria, conflictul dintre carnal și spiritual, violența și tensiunea dintre timpul istoric și cel personal.

Lucrările lui Fikl sunt prezente în colecții private și publice din România și străinătate, inclusiv în colecția Regelui Charles al III-lea al Marii Britanii.  De-a lungul carierei, a avut expoziții de succes în Timișoara, București, Londra, Luxemburg, New York și Lisabona.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/