De la începutul lunii februarie, mai multe persoane din Caraş-Severin au primit temporar un adăpost deasupra capului la Centrul de Urgenţă de la Caransebeş. Refugiaţi din gări, de pe străzi sau daţi afară în miezul nopţii din case, cu toţii au găsit un pat cald la adăpost.
Până în prezent, în Caraş-Severin, au fost identificate peste 30 de persoane fără adăpost, care au fost ridicate de pe stradă şi conduse în adăpostul din oraşul vecin, unic în vestul ţării. Sprijinul acordat săracilor depistaţi pe străzi le salvează viaţa în această perioadă, mai ales că temperaturile se anunţă tot mai scăzute în perioada următoare.
Adăpostul de la Caransebeş a fost înfiinţat încă din 2009, iar acesta se deosebeşte de celelalte care există în vest, prin faptul că persoanele care ajung aici pot fi ţinute într-un regim de tip pensiune pentru o perioadă de şase luni. „Scopul nostru nu este doar să adăpostim persoanele care au probleme, ci să le evaluăm şi să le ajutăm să îşi rezolve problemele atunci când ies de aici. Dacă nu au buletine, îi direcţionăm şi îndrumăm să le facă. Dacă nu au casă, îi îndrumăm spre serviciile care rezolvă această problemă”, a spus Ştefan Cocoroiu, directorul centrului.
Adăpostul aparţine de Consiliul Judeţean Caraş-Severin, iar directorul adjunct al Direcţiei Juridice, care gestionează domeniul asistenţei sociale, subliniază importanţa obiectivului. „Centrul este ocupat aproape în totalitate în această perioadă. În momentul de faţă, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, avem un număr crescut de beneficiari înscrişi în centru, respectiv 65 de persoane, depăşind astfel media de 35 de persoane pe lună”, a spus Elena Amzoi, director adjunct în cadrul forului judeţean.
În judeţ au fost mai fost identificate şi alte locaţii unde pot fi transportate persoanele fără casă, respectiv, la Reşiţa, la Căminul pentru Persoane Vârstnice Secu, în oraşul Băile Herculane, la Cantina Socială, la Oţelu-Roşu şi Moldova Nouă, în spitalele din oraş, în oraşele Bocşa şi Anina, la Căminele pentru Persoane Vârstnice, în comuna Bozovici, la Primărie, iar la Oraviţa, la Spitalul de Bătrâni Greco-Catolic.