GermAct, un nou festival organizat la Timișoara menit să îi pună în valoare pe tinerii interpreți ai Facultății de Muzică și Teatru

facultatea de muzica timisoara
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Facultatea de Muzică și Teatru organizează în perioada 2-10 iunie prima ediție a festivalului de artele spectacolului germAct. Evenimentul aduce în lumina reflectoarelor producții de teatru, recitaluri camerale, concerte, prezentări de carte, seri de lieduri și poezie, VR, performance-uri, proiecții și o serie de ateliere destinate liceenilor pasionați de teatru.

Deschiderea oficială a noului festival are loc în 2 iunie, la ora 19.30, în sala Teatrului German de Stat din Timișoara, partener al evenimentului, cu Sinergii (creație realizată de regizorul Niky Wolcz, interpretarea studenților specializării Artele spectacolului – actorie în limba germană).

În cadrul festivalului, tinerii pasionați de teatru se pot înscrie la cinci workshop-uri coordonate de Niky Wolcz, Florin Vidamski de la Academia de Teatru Athanor din Passau, Alexandru Mihăescu, Costa Tovarnisky și Diana Katharina. Un alt eveniment inedit, gândit să faciliteze elevilor șansa întâlnirii cu munca efectivă la realizarea unui rol este o oră deschisă oferită de actrița Silvia Török, cadru didactic asociat al Facultății de Muzică și Teatru. Înscrierile au loc pe baza completării unui formular online  sau la numărul de telefon 0728 116 180. Cunoașterea limbii germane nu este necesară, dar constituie un avantaj. Vârsta minimă pentru participare este 14 ani.

În încheierea GermAct, care va avea loc vineri, 10 iunie, de la ora 17.30 la Sala Barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara, publicul se va putea bucura de lansarea albumului „Armonia hermetică a cosmosului” de Gabriel Kelemen și de o seară Gustav Mahler printr-un recital oferit de prim solista Operei Naționale București Silvia-Sorina Munteanu, acompaniată la pian de Silviana-Ana Cîrdu, avându-i alături pe actorii NANA și Alexandru Mihăescu, care vor recita poeme de Friedrich Rückert.

casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

„germAct s-a născut din dorința de a oferi un dar comunității timișorene, de a-i pune în valoare pe tinerii interpreți ai Facultății de Muzică și Teatru alături de maeștrii lor – fie că vorbim despre actori, instrumentiști sau artiști lirici, de a aduce în centrul atenției oportunitatea de a studia actoria în limba germană la UVT. La împlinirea a 30 de ani de existență, specializarea Artele spectacolului – actorie în limba germană înființată de Ildiko Jarczek-Zamfirescu, Hans Lengenfelder și Ida Jarczek Gaza se redefinește prin cooptarea unor profesori de renume din România și din spațiul de expresie germană pentru a deveni atractivă nu doar pentru elevii liceelor cu predare în limba germană din țară, ci și pentru candidați din Austria, Elveția și Germania. germAct este primul dintr-o serie de evenimente menite să marcheze clar această transformare.”, a declarat Alina Mazilu, inițiatoarea festivalului și directorul evenimentului.

Festivalul este organizat în parteneriat cu Asociația Culturală 3600, Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” Timișoara, Casa de Cultură a Studenților Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, Institutul Francez Timișoara, Muzeul Național al Banatului, Muzeul Național de Artă Timișoara, Teatrul Basca, Teatrul German de Stat Timișoara și Timișoara Film Society. Evenimentul se desfășoară în contextul pregătirilor pentru programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii în 2023. Programul complet al festivalului este disponibil pe site și pe pagina de Facebook. Intrarea la toate evenimentele incluse în program este gratuită, în limita locurilor disponibile, pentru unele dintre manifestări fiind însă necesară rezervarea în prealabil.

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/