„Generaţia Facebook“, premiată de „generaţia în blugi“

Municipalitatea din Caransebeș a fost gazda muzicii și poeziei, cu ocazia Zilei Internaționale a Poeziei. Sala 1 Decembrie 1918 a Primăriei Caransebeș s-a transformat în scena unei manifestări intrate în tradiția urbei, organizată de Casa de Cultură „George Suru”.

Au participat personalități ale vieții cultural-artistice din țară, muzicieni, poeţi, membri ai cenaclurilor literare din București, Timișoara, Lugoj, Satu Mare, Reșița, Anina, Bocșa, Oțelu Roșu, Moldova Nouă și Caransebeș.

Cu acest prilej au fost acordate premiile Concursului Național de Poezie „George Suru”, ediția a XXI-a. Dintre cei 16 concurenți, premiul I a fost obținut de către Delia Grosu, în vârstă de 24 de ani, din București. Aceasta a fost secondată de Emilia Nedelcoff, 25 de ani, din Iași, pe locul al treilea s-a clasat Laura Neculici, 37 de ani, din București, iar mențiune a primit Cristian Ștefănescu, 21 de ani, din Câmpulung.

Despre lucrările înscrise în concurs, președintele juriului, conf. univ. Gheorghe Secășan din Timișoara, a declarat că sunt scrise într-o manieră diferită, devenită specifică aşa-numitei „generații Facebook”, caracterizată printr-o altfel de originalitate faţă de aceea a „generației în blugi“, trăită de el la tinerețe.

„Această poezie își construiește propriul Univers în cel mai deconstructivist mod cu putință. Este o lume în care nu vei găsi gingășii, nu vei găsi flori și nici măcar negația sentimentului ca la generația optzecistă… Ci, pur și simplu, sfidarea, omorârea ca pe balaur…, imagini extrem de crude, dar dacă dăm la o parte acest văl, vom găsi o poezie amorsată în realitate, în care problemele cele mari sunt suicidul, singurătatea, motivul religiei”, a subliniat președintele juriului.

„Acest popor, așa cum se vede el, sau cum îl văd alții, nu va renunța niciodată la bunătate, la a-i ajuta pe alții, la frumos, la poezie. România nu va înceta niciodată să fie o forță, pentru faptul că această categorie a creației este una de care ne-am ocupat dintotdeauna și ne vom ocupa până la capăt“, a menționat în discursul său Liubița Raichici, directorul Direcției pentru Cultură Caraș-Severin.

La finalul manifestării la care au luat parte primarul Felix Borcean și city managerul municipiului Andrei Ungur, a avut loc un moment muzical susținut de artiști din Oțelu Roșu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/