Voluntarii Grupului Ecologic de Colaborare Nera se pregătesc pentru încă o etapă a proiectului de interes public „Voluntariat pentru protejarea lumii mirifice din sudul Banatului”. Activităţile ecologice se vor desfăşura în perioada mai-noiembrie a anului viitor. Până atunci însă, zeci de noi voluntari vor învăţa să lupte împotriva nepăsării şi a celor care distrug natura doar pentru a se umple de bani.
Proiectul ce vizează îmbunătăţirea stării factorilor de mediu şi a biodiversităţii în zona ariilor naturale protejate, situate în microregiunea de colaborare transfrontalieră Dunăre – Nera – Caraş, pe teritoriul României şi Serbiei, reîncepe în luna mai a anului viitor. Timp de patru luni, din decembrie până în aprilie, voluntarii se vor pregăti intens pentru activităţi de monitorizare a calităţii mediului. „Mediul natural şi construit este agresat în permanenţă, la nivel local sau global, prin activităţile antropice ale firmelor sau ale persoanelor fizice. Goana după profit a firmelor şi un slab control al fenomenelor de poluare din partea autorităţilor publice direct responsabile, lasă apărarea mediului în seama societăţii civile care trebuie să reacţioneze, până nu este prea târziu, în a repara răul produs în ultimii 200 de ani de dezvoltare a economiilor lumii. În acest context voluntariatul este o resursă umană uriaşă ” a spus dr.ing Cornel Popovici Sturza, preşedintele GEC Nera, cu ocazia lansării anului de voluntariat 2012, festivitate ce a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, la Oraviţa.
Iniţiativele GEC Nera au reuşit să stârneasca atenţia unui număr de 27 de tineri, care vor intra la cursuri în perioada imediat următoare. După absolvire, voluntarii validaţi vor putea desfăşura activităţi de voluntariat în cadrul proiectelor pe care GEC Nera le va derula în 2012.
Recrutarea de viitori ecologişti continuă luna aceasta şi în liceele din Anina, Moldova Nouă, Bela Crkva şi Veliko Gradište.