Muzeul Satului Bănățean din Timișoara deschide vineri, în 3 martie, expoziția foto-documentară „Găteala capului” care propune o incursiune în lumea podoabelor purtate în ruralul de odinioară.
Timișenii sunt invitați să vizioneze, în perioada 3 – 31 martie, pe simezele sălii din Corp A a secției Expoziționale Pavilionare a Muzeului Satului Bănățean, frumoase piese pentru „găteala” capului, realizate cu monede și materiale scumpe, în tehnici deosebit de complexe.
„Costumul tradițional a fost și este o expresie a stării sociale, a vârstei purtătorilor săi, a tendinței de a marca deosebirile de clasă socială. Depășind primele perioade istorice și începutul închegării societăților rurale, apariția podoabelor a apărut de la sine. Astfel, cu ajutorul distincției se ajunge la integrarea într-un grup social, într-un cadru complex al structurii sociale rurale tradiționale. O cronologie exactă a evoluției podoabelor este hazardată din cauza degradării materialelor, a circulației reduse sau a dispariției pieselor. Cu toate acestea, prin prisma pieselor aflate în patrimoniul Muzeului Satului Bănățean din Timișoara, putem deduce faptul că doar anumite categorii din cadrul țărănimii puteau să-și ofere piese de lux, inaccesibile altora, din rațiuni economice. Portul pieselor respective constituia un semn de recunoaștere.”, au povestit curatorii expoziției, muzeografii Maria Hadiji și Marius Matei.
Totodată, vineri, de la ora 13, la Muzeul Satului din Timișoara va avea loc vernisajul expoziției de machete – Case de lemn din Bucovina -, realizată în colaborare cu Institutul Bukowina din Augsburg și Universitatea din Augsburg.
Expoziția prezintă restituiri istorice și culturale ale unor case aparținând coloniștilor germani, originari din Slovacia, Galiția și Boemia, care au fost colonizați în teritoriul de sud-vest al Bucovinei ca specialiști în industria minieră, în timpul dominației austriece.
Machetele reprezintă atât construcții de for public – băi publice sau pavilioane, biserici fortificate – cât și case tradiționale cu întregul ansamblul de anexe gospodărești, ilustrând o complexă arhitectură a lemnului, specifică acestor populații.