24 milioane lei vor fi investite de către Companiile Rețele Electrice pentru modernizarea rețelei de medie tensiune, prin achiziția de întreruptoare nedebrosabile de 24kV.
Prin intermediul platformei publice SEAP, Rețele Electrice Muntenia organizează o licitație pentru achiziția de întreruptoare de 24kV tripolare nedebrosabile cu comutație în vid, în valoare de până la 24 milioane de lei. Inițiativa face parte dintr-un amplu proiect de modernizare și extindere a infrastructurii de distribuție a energiei electrice deservite de companiile Rețele Electrice.
Prin această achiziție se urmărește îmbunătățirea siguranței și eficienței rețelelor electrice, în toate județele din țară, acolo unde este nevoie.
„Această licitație reprezintă un pas strategic esențial pentru modernizarea și consolidarea rețelelor noastre de medie tensiune. Prin achiziționarea de întreruptoare MT nedebrosabile, de ultimă generație, ne asigurăm că rețeaua de distribuție a energiei devine, nu doar mai sigură și mai eficientă, ci și mai rezilientă în fața provocărilor operaționale. În acest fel, contribuim la creșterea calității și fiabilității serviciilor pe care le oferim,” a declarat Mihai Pește, director general al companiilor Rețele Electrice.
Achiziționarea echipamentelor va contribui semnificativ la sporirea protecției împotriva suprasarcinilor și scurtcircuitelor, crescând totodată reziliența rețelei în fața defecțiunilor și evenimentelor neprevăzute, reducând astfel perioadele de întrerupere a furnizării de energie și îmbunătățind fiabilitatea generală a sistemului.
În plus, această achiziție are o componentă eco-friendly esențială, respectând cele mai noi cerințe de sustenabilitate ale Uniunii Europene. Prin înlocuirea întreruptoarelor vechi, care funcționează cu ulei mineral, companiile Rețele Electrice fac un pas important în reducerea impactului asupra mediului. Totodată, noile întreruptoare exclud utilizarea gazului SF6, un gaz cu efect de seră puternic. Astfel, această soluție tehnică se conformează cerințelor UE, care impun eliminarea echipamentelor ce utilizează SF6 până la 1 ianuarie 2026.
Companiile Rețele Electrice operează rețele cu o lungime totală de circa 134.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție, și dezvoltă un program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, siguranța și performanța rețelelor și implementarea locală a standardelor de mediu ale grupului PPC. Rețelele electrice operate de către cele trei companii Rețele Electrice numără 289 de stații de transformare și peste 25.000 de posturi de transformare.