Garda de Mediu Timiș: amenzi în valoare de 200.000 de lei într-o singură lună!

Rezumatul lunii noiembrie nu arată tocmai bine, conform inspectorilor Gărzii Naționale de Mediu din Timiș. În urma celor 68 de inspecții efectuate la activitățile cu impact semnificativ asupra mediului s-au aplicat 7 amenzi contravenționale în valoare totală de 200.000 de lei, un avertisment, două măsuri de suspendare a activității până la intrarea în legalitate și o propunere de notificare în vederea suspendării autorizației integrate de mediu, potrivit raportului pe luna noiembrie.

În anul 2019, Comisariatul Județean Timiș al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat un număr total de 738 inspecţii, dintre care 245 inspecţii anunțate şi 493 inspecţii neplanificate. La controale au participat câte 5 echipe de comisari. În cele 11 luni ale anului 2019, au fost aplicate 11 avertismente și 72 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 1.562.000 lei.

Principalele nereguli constatate în urma controalelor efectuate în perioada menţionată țin de: funcționare fără autorizație de mediu sau fără respectarea prevederilor acesteia și prestarea serviciului de salubrizare în condiții neoportune. Raportul arată și faptul că aerul a fost afectat calitativ și că spațiile verzi au avut de suferit.

,,În luna noiembrie 2019 nu au fost înregistrate evenimente cu risc pentru mediu sau poluări accidentale. Menționăm că activitățile cu posibil impact semnificativ sunt considerate activitățile supuse procedurii de obținere a autorizației de mediu potrivit Ordinului Ministerului Mediului nr.1798/2007 și autorizației integrate de mediu potrivit Legii nr.278/2013, funcționarea fără a deține autorizație sau autorizație integrată de mediu fiind interzisă pentru aceste activități. Titularii de autorizații sau autorizații integrate de mediu au obligația de a funcționa cu respectarea prevederilor acestora”, au declarat reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu Timiș.