Garda de Mediu pune legea în aplicare! Amenzi în valoare de 300.000 de lei

Garda de Mediu Timiș verifică în mod continuu neregulile din județ! Un service auto, șantiere, o firmă care se ocupa cu colectarea neautorizată a deșeurilor, trei societăți comerciale și o primărie au fost „victimele” comisarilor. 300.000 de lei în amenzi doar în luna martie!

Luna martie nu a fost o lună profitabilă pentru agenții economici care nu au respectat normele de mediu. Valoarea amenzilor se ridică la 300.000 de lei. Totodată, s-a dispus sistarea activității pentru o firmă și o propunere pentru suspendarea autorizației de mediu.

Incendiul de la un service auto din Timișoara a scos la iveală nereguli cu privire la gestionarea deșeurilor. Comisarii Gărzii Naționale de Mediu au constatat că deșeurile de anvelope uzate, deșeuri periculoase și nepericuloase amestecate din ambalaje materiale din activitatea service-ului și componente ale vehiculelor scoase din uz erau puse direct pe sol. Normele stipulează că depozitarea trebuia făcută în spații amenajate sau în containere pentru colectarea separată pe categorii. Garda de Mediu a dispus măsuri de salubrizare a zonei cu pricina și a aplicat o amendă de 50.000 de lei.

Șantierele au fost amendate cu 25.000 de lei pentru că nu au luat măsuri pentru diminuarea dispersiei prafului. Pentru lipsa actelor de reglementare au fost aplicate două sancțiuni în valoare de 90.000 de lei și s-a dispus sistarea unei activități de colectare a deșeurilor neautorizată. Trei societăți comerciale din Timișoara, Făget și Jimbolia au primit amenzi de 120.000 de lei pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor. O primărie a fost prinsă cu nereguli privind abandonarea deșeurilor pe domeniul public și trebuie să plătească o sancțiune de 15.000 de lei.

Următoarea misiune a comisarilor este verificarea modului în care s-a făcut salubrizarea cursurilor de apă și cum au fost realizate și întreținute șanțurile și rigolele în localități. Garda Națională de Mediu Timiș reamintește cetățenilor că au obligația de a colecta separat deșeurile menajere și reciclabile, precum și faptul că trebuie să le încredințeze doar operatorilor economici autorizați pentru colectarea deșeurilor.