Garda de Mediu, prinsă la mijloc

La nivelul judeţului Caraş-Severin există cinci mari societăţi a căror activitate are efecte nocive asupra mediului. Deşi, ca urmare a sancţiunilor aplicate de comisarii Gărzii de Mediu, s-a investit în filtre pentru aer şi staţii de epurare a apei, lucrurile încă nu stau aşa cum ar trebui. Problema este că instituţia care veghează la protejarea mediului e de multe ori pusă într-o situaţie dificilă.

Problema societăţilor care otrăvesc aerul cărăşenilor a fost încă o dată pusă în discuţie în cadrul cele mai recente şedinţe de Colegiu Prefectural. TMK Reşiţa, Ductil Steel Oţelu Roşu, Moldomin Moldova Nouă, CNU Bucureşti- Sucursala Banat Oraviţa şi Aquacaraş sunt firmele care intră pe lista marilor poluatori ai judeţului. „Compartiv cu alte judeţe, stăm bine din punct de vedere al numărului poluatorilor, însă cei pe care îi avem sunt destul de gălăgioşi”, a afirmat Marius Cârpean, comisar-şef al Gărzii de mediu Caraş-Severin.

Din cauza neregulilor deosebit de grave, Garda de Mediu s-a văzut în situaţia dificilă de a alege între sănătatea oamenilor şi închiderea societăţilor încă active. „S-au făcut investiţii destul de mari, dar mai sunt lucruri de pus la punct. Sper ca până la finalul anului să se rezolve toate problemele, pentru că o sistare de activitate ar avea un impact negativ în condiţiile în care şi aşa judeţul e sărac şi locurile de muncă se găsesc greu”, a explicat Marius Cârpean.

Astfel, ca urmare a amenzilor primite în repetate rânduri, lucrurile au început să se mişte în direcţia bună. Ruşii de la TMK au suplimentat bugetul cu 2,8 milioane de euro, pentru o instalaţie de desprăfuire. Şi Ductil Steel a plătit bani grei pentru amenajarea unui depozit de fier vechi şi a instalaţiei de captare a gazelor arse.

Problema cea mai mare rămân însă iazurile de decantare de la Moldomin, de pe suprafaţa cărora vântul antrenează praful care îi îmbolnăveşte atât pe locuitorii din Clisură, cât şi pe vecinii de peste Dunăre. „În prezent situaţia este incertă privind desfăşurarea activităţii viitoare a societăţii. Responsabilitatea privind starea actuală a lucrurilor revine Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, care va trebui să ia o decizie. Dacă până la acest moment Serbia nu a făcut nici o presiune, iată că s-a întâmplat acum”, a mai spus prim comisarul Gărzii de Mediu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/