Garda de Mediu Caraș-Severin nu neagă disconfortul locuitorilor din Dealul Crucii, dar aplică legea! TMK Artrom, de bună-credință!

garda de mediu masina
untitled design set 970x90 px

Oamenii din Dealul Crucii au parte de disconfort din cauza activității de răcire a zgurii la uzina TMK. Este un lucru cert, recunoscut chiar de către Garda de Mediu Caraș-Severin. La fel de clar este că instituția de mediu a efectuat toate verificările pe care le prevede legea, iar rezultatul a fost de fiecare dată același: combinatul este de bună-credință și s-a pus la punct cu tot ce i s-a impus prin lege. Acum i s-a cerut din nou aplicarea unor măsuri.

Așa cum am anunțat la începutul acestei anchete pe care am demarat-o în 20 octombrie, atunci când am stat de vorbă cu oamenii din Dealul Crucii, am cerut puncte de vedere de la toate instituțiile implicate. Unele ne-au răspuns deja, altele nu au dorit să transmită un punct de vedere, în timp ce de la câteva încă așteptăm informații. Printre cele din urmă se află și Agenția de Protecție a Mediului Caraș-Severin.

Cel mai recent răspuns l-am primit de la Garda de Mediu – Comisariatul Județean Caraș-Severin, instituție care spune că a monitorizat îndeaproape fenomenul prin deplasări succesive la sediul TMK, dar și în zona locuințelor aflate în vecinătatea combinatului. S-a constatat că „au mai avut loc emisii fugitive de pe amplasamentul de răcire a zgurii”. Adică niște emisii de scurtă durată, eliberate în mediul înconjurător prin ferestre, uși și alte orificii, sisteme de ventilare sau deschidere. Tocmai pentru această poluare cu particule de praf, societatea TMK a fost amendată în 27 iunie și în 7 octombrie cu câte 15.000 de lei.

În 14 octombrie, în urma solicitării transmise de Consiliul Județean Caraș-Severin, Garda de Mediu, care nu are instrumentele necesare pentru a măsura nivelul de praf, a cerut Agenției de Protecție a Mediului Caraș-Severin să monitorizeze acest lucru „la limita de proprietate a societății TMK Artrom.”. Răspunsul APM a fost că „în anii anteriori au fost mai multe campanii de măsurare a nivelului de pulberi în suspensie fracția PM10 și de fiecare dată rezultatele au arătat că nu au fost depășiri la nivelul limită admis de 50µg/m³. Totodată, APM Caraș-Severin a instalat vase de colectare pentru pulberi sedimentabile și la fel rezultatele au concluzionat că nu au fost depășite limitele maxime admise. De asemenea, se precizează în adresă că APM Caraș-Severin nu dispune de resurse pentru a amplasa și exploata un punct fix de monitorizare permanentă.”, spun cei de la Garda de Mediu. Așadar, zero probleme raportate de APM.

publicitate ziar expresb 1000x100

Tot cei de la Gardă mai spun că acel praf alb care se depune inclusiv pe mașinile și casele din jur nu este de la instalația de desprăfuire (mai ales că, la începutul anului, uzina a înlocuit circa 2.300 de saci), ci de la răcirea zgurii. Prin sacii respectivi trec doar gazele, iar praful se depune pe suprafața din incidență. Decolmatarea lor se face prin suflare cu aer comprimat. Pentru a rezolva și problema cu răcirea zgurii, Garda de Mediu le-a impus celor de la TMK, printre altele, mărirea capacității de la 3 posturi de răcire cu perdea de apă la 6 în termen de 30 de zile și monitorizarea video a întregului amplasament de deversare, răcire și încărcare a zgurii.

Concluzia Gărzii de Mediu este că TMK Artrom este de bună-credință și de fiecare dată a luat măsurile impuse de autorități. De cealaltă parte, și localnicii au dreptate, instituția de mediu recunoscând că aceștia se confruntă cu neplăceri în Dealul Crucii. În același timp, inspectorii de mediu nu pot sancționa altceva decât le permite legea, fapt care ar însemna abuz în serviciu.

Deocamdată, lucrurile s-au liniștit în Dealul Crucii. Oamenii spun că de la protestul din 20 octombrie a dispărut și problema prafului. TMK Artrom a primit termen până în 14 noiembrie să se pună la punct cu noile măsuri, iar mai apoi, timp de o săptămână, Garda de Mediu va trece la monitorizare continuă a activității.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/