Garda de Mediu arde marii poluatori… la buzunar!

Poluarea rămâne una dintre cele mai mari probleme ale județului Caraș-Severin. În primul semestru al acestui an, au fost aplicate peste 50 de sancţiuni contravenţionale de peste un milion de lei pentru poluare.

„Au fost efectuate 520 de controale în domeniul protecţiei mediului, în urma cărora s-au aplicat 52 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1,19 milioane lei. Pe parcursul controalelor s-a avut în vedere respectarea legislaţiei în vigoare şi realizarea măsurilor dispuse de instituţia noastră către marii operatori economici din judeţ”, a declarat Gheorghe Muntean, comisar-şef al Gărzii de Mediu – Comisariatul Judeţean Caraş-Severin.

Printre poluatorii mai mari din judeţ se află S.C. TMK Reşiţa, care, din cauza naturii materiilor prime şi auxiliare utilizate în procesul tehnologic, este un generator de emisii de gaze cu efect de seră, pentru care deţine autorizaţie pentru perioada 2013 – 2020. Zgura rezultată din procesul tehnologic de elaborare a oţelului este descărcată în cadrul depozitului temporar de lângă secţia de turnare continuă, este răcită cu jet de apă şi apoi încărcată şi transportată cu mijloace auto la depozitul din exteriorul amplasamentului din Reşiţa. Chiar dacă rapoartele de monitorizare pe anul 2015 şi 2016 arată că nu s-au constatat depăşiri ale valorilor limită admise, au fost înregistrate mai multe sesizări telefonice de la cetăţenii din zonă, care reclamau poluare cu praf şi pulberi, dar şi emanaţii de mirosuri.

O altă sursă de poluare o reprezintă depozitele de deşeuri. Toate aceste depozite din Caraş-Severin şi-au sistat activitatea în perioada 2009 – 2012. Gravitatea problemei, spune Gheorghe Muntean, constă în faptul că nici până acum nu există un operator pentru haldina ecologică, terminată în proporţie de 100%.

Totodată, problema S.C. Moldomin S.A. Moldova Nouă este cunoscută atât pe plan naţional, cât şi internaţional, unde iazurile de decantare a sterilului, în suprafaţă de aproape 120 de hectare, au rămas neexploatate, ceea ce duce la poluarea atmosferei cu praf, cu efect asupra cartierului Moldova Veche şi cu risc transfrontalier către Serbia. Din păcate, rezolvarea problemei este incertă şi la această oră, deoarece societatea se află în procedura de faliment. Dar Guvernul a pregătit deja un proiect de ordonanţă de urgenţă, care ar urma să fie adoptată odată cu reluarea sesiunii parlamentare, în toamnă.

Nu în ultimul rând, Compania Naţională a Uraniului Bucureşti – Sucursala Banat Oraviţa, cu sectoarele miniere Lişava şi Ciudanoviţa, reprezintă, de asemenea, surse de poluare. În prezent, aici se execută lucrări de închidere, ecologizare şi tratare a apelor încărcate radioactiv. Până în momentul de faţă nu s-a început inundarea minei, întrucât se vor modifica proiectele privind soluţiile tehnice de tratare a apelor şi cele de izolare a haldelor de steril şi minereu, în conformitate cu noile norme în domeniul radiaţiilor, a mai spus Muntean.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/