Jocurile de putere în STPF Caraș-Severin sunt cel puțin interesante, dacă nu și extrem de intense. La o simplă radiografie, putem descoperi în interiorul fiecărui sector de poliție o mulțime de nași și fini, frați-surori, tot felul de cumetrii…
Şi, ceea ce este cu adevărat tragic, la nivelul IGPF totul se vede impecabil, iar toate controalele din teren ies la milimetru, nu se găsește nimic în neregulă! Nu tu planificări defectuoase, nu tu probleme reale sau zecile de situații în care nu se respectă drepturile lucrătorilor. Singurele probleme găsite sunt mărunțișurile puse tot în seama lucrătorului din stradă sau de pe fâșia verde, tot el e vinovat pentru uriașele deficiențe de management și coordonare, iar cei de la centru nu fac altceva decât să primească tot ce le vine de la structurile din subordine, care au obligația să „producă” pentru cei de sus. Iar ei, la rândul lor, păcălesc opinia publică și oamenii de rând că totul e roz la frontiera verde…
Inexplicabil este faptul că, la nivelul IGPF, locurile sunt ocupate 100%, dar, în realitate, prin detașarea și delegarea oamenilor din teritoriu, rata de ocupare este aproape dublă, adică spre 200%.
Delegarea unui om înseamnă schimbarea temporară a locului de muncă, iar acel om primește atunci indemnizații și drepturi de delegare de ordin financiar. Cei de la București, deși e o practică generalizată, își aduc oamenii prin delegare, astfel că aceștia pot solicita o sumă de cazare în valoare de aproximativ 45 de lei pentru o zi, fără a aduce documente justificative. Asta împreună cu indemnizația de detașare. Așa că, dacă ești din București, dar lucrezi în teritoriu (e obligatoriu să ai și tu o pilă sau un neam/fin/cumătru), obții o „detașare pe viață” și odată cu asta, practic, încă un salariu, făcut prin driblarea legislației și cu girul unui șef binevoitor, cam cum se cam întâmplă cu Banciu de la Berzasca ori Rădoi de la Socol, puși acolo să țină conducerea până când se va organiza concursul pe post, concurs care se pare că nu se va mai ține… veac! Așa că interimarii aceștia nici măcar nu au răspundere prea mare, ei fiind doar împuterniciți la comandă, putând să-și vadă liniștiți de manevre până se va organiza concurs pe posturile cu pricina, cel mai probabil în mileniul care va urma!