Gabriela Bulata, aqua sommelier prin vocaţie şi din pasiune

gabriela bulata water experience sardegna

Stabilită în Italia, acolo unde s-a format ca degustător – specialist în ape minerale, Gabriela Bulata este coautoare a primului curs în limba română, destinat viitorilor sommelieri de ape minerale.

I-a avut alături, nu doar la editarea volumelor ci și în întreaga activitate, pe președintele Asociației Române de Balneologie, conf. univ. dr. Constantin Munteanu, dar și pe Marian Timofti, președintele F.N.D.A. (Federația Națională a Degustătorilor Autorizați).

Gabriela Bulata este consultant şi formator, vicepreședinte al Federației Naționale a Degustătorilor Autorizați din România, (Secția Degustători de Ape Minerale Naturale), fondator Aquademia, este membră a Asociației Degustătorilor de Ape Minerale din Italia, dar și a Water Sommelier Union și Sommcademy din Germania. Reușita sa vine după ani de muncă și numeroase prezențe internaționale la târguri și expoziții, prezențe la degustări și certificări.

manuale aqua sommelier

Manual de Aqua Sommelier

Aqua sommelier este doar o ocupație secundară, o pasiune dezvoltată din anul 2017, când întâmplător, Gabriela Bulata a intrat în contact cu acest domeniu, activitatea de bază, fiind aceea de traducător română-italiană.

Multe și interesante informații am aflat cu prilejul unei excursii didactice organizate la izvorul de apă Aura din localitatea Ocna de Fier, despre ce înseamnă să fii degustător, ce caracteristici trebuie să aibă apa, cum se pot diferenția sursele. Gabriela Bulata a vorbit cu mare plăcere despre cele mai importante ape exploatate în Banat: Carpatina – primul izvor din România, descoperit în anul 153, apoi apa Aura, una dintre cele patru din lume ce conține coloizi de aur și argint, Perena – apa de la Calina, dar și alte câteva ape medicinale, încă nestudiate suficient.

Degustarea apei este un concept nou apărut în țara noastră. Odată cu învățarea artei degustării, a acestei adevărate tehnici, putem învăța să optăm pentru apa care se potrivește cel mai bine gusturilor și nevoilor noastre, apreciind nuanțele subtile ale acesteia. Un sommelier de apă nu este doar un expert în identificarea aromelor și mineralității, ci și un bun ambasador al resurselor naturale ale unei țări.

Gabriela Bulata susține că „nu există o singură apă, există ape, fiecare dintre ele cu puritatea, gustul și «bagajul» său mineral. Apa, primul aliment cu care se vine în contact după concepție şi singurul cu adevărat indispensabil vieții noastre. Fiecare apă are aroma ei proprie, am putea spune că are infinite nuanțe. Apa minerală naturală plată, natural carbogazoasă, carbogazificată, minim mineralizată, oligominerală, bogată în săruri minerale, hidrogencarbonatată, calcică, magneziană, sodică, sulfatată, alcalină.

gariela bulata degustator de apa

Gabriela Bulata – degustător de apă

Deci, vorbind despre ape, înseamnă să le recunoaștem identitatea, înseamnă că trebuie să învățăm să le distingem, să le dăm un nume; înseamnă că trebuie să observăm sticla, să citim eticheta, să individualizam conținutul de minerale, termenul de valabilitate, etc. Apa nu își dezvăluie toată bogăția și gustul la prima înghițitură deoarece experiența de degustare implică toate cele cinci simțuri: al văzului pentru a evalua claritatea, cel tactil pentru a simți textura, simțul mirosului pentru a capta aroma, simțul auzului pentru a auzi pocnetele bulelor, dar și gustul pentru a-i aprecia finețea. Apa are un gust, deci nu poate fi neutră, e vag acidă, ușor dulce sau ușor sărată, lejeră sau cu un post-gust ușor amărui.”

De fapt, are apa aromă?

„Prin degustarea apei, i se poate aprecia mirosul, gustul și desigur, palpabilitatea, adică lejeritatea, efervescența și, mai presus de toate, calitățile sale organoleptice. Fiecare apă are propria amprentă, precum amprentele noastre digitale…Nu există pe glob două ape identice (cu același conținut de minerale). Un aqua sommelier vrea să «descătușeze» apa din îngrădirea calităților nutriționale și proprietăților favorabile sănătății pe care le poate avea, valorizând-o pentru calitățile gustative, epicuriene și hedoniste. Așadar, APA, la fel ca vinul este aleasă, asociată și degustată prin adevărate căi senzoriale, clasificându-i calitățile și învățând citirea etichetelor cu caracteristicile relative. Se toarnă în pahar, se observă, se miroasă și se degustă exact ca un vin prețios sau ca un vin spumant.”

Gabriela Bulata - sommelier de apă

Apele minerale naturale sunt despre autenticitate, exclusivitate, statut, experiență și de lux… „Exact! Apa minerală naturală poate fi la fel de interesantă ca și vinul și de aceea putem să încercăm să îi dăm apei aceeași cale evolutivă ca și vinului. Misiunea este de a oferi apei, cel mai de preț bun pentru omenire, aceeași demnitate pe care piața o rezervă pentru vin și șampanie.

Federația Naționlă a Degustătorilor Autorizați și Aquademia au lansat o campanie de informare și educare pe tema apelor minerale, având ca scop promovarea și valorizarea acestora ca parte integrantă a dietei noastre ca un bun gastronomic, oferind operatorilor și consumatorilor o corectă informație cu privire la apa utilizată în timpul mesei. Scopul este acela de a descoperi unicitatea fiecărei ape minerale și angajamentul pentru consolidarea unei culturi a apei.”

Putem vorbi despre cea mai bună apă?

„Nu! Cea mai bună apă NU există, absolut. Pornind de la faptul că apa minerală naturală este singurul aliment care necesită o recunoaștere oficială, cea mai bună apă este cea:

Care ne place

Care ne place și care este cea mai potrivită fiecărui moment al vieții noastre (nou

născut, copil, adolescent, adult, graviditate, menopauză, vârsta a treia)

Care ne place și care este cea mai potrivită în cazul anumitor patologii specifice

Care ne place și se asociază cel mai bine cu preparatele culinare pe care urmează să le degustăm

Există un termen des utilizat, folosit în vocabularul aqua sommelierilor, de fapt ce este reziduul sec?

„Reziduul sec al unei ape minerale nu este un etalon pentru a-i judeca calitatea. De obicei, un reziduu sec ridicat este considerat negativ, dar în realitate este un termen tehnic, afișat pe etichetă, pentru a indica conținutul de săruri dizolvate după evaporarea unui litru de apă la 180° C. Deci vorbim despre sărurile minerale dizolvate într-un litru de apă, nu despre substanțe nocive pentru sănătate. Apa minerală nu poate fi considerată mai bună sau mai rea decât alta doar pentru că este mai mult sau mai puțin mineralizată. O apă cu un reziduu sec mare va fi mai bogată în săruri minerale decât o apă cu un reziduu sec scăzut. Asta e tot.”

Nu uitați! Degustătorii spun că este importantă alternarea diferitelor tipuri de ape minerale naturale la anumite perioade de timp. Trucul este simplu și este același pe care îl folosim în alimentație: schimbăm cât mai mult posibil. O singură sursă nu ne poate da niciodată toate oligoelementele de care avem nevoie.

„Chiar și cea mai bună apă (pentru propria boltă palatină) trebuie înlocuită periodic cu alte ape aparținând diferitelor familii hidrochimice pentru a aduce organismului o mai mare gamă de minerale. Schimbând periodic, învățăm să recunoaștem gustul diferitelor ape!”apa minerală Aur'a

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/