Furtună cu precipitații în buzunare! Apa de ploaie crește enorm facturile

Facturile Meridianului au adus surprize neplăcute lugojenilor care stau la case. Plata apei căzute din cer, una dintre cele mai aberante taxe impuse locuitorilor oraşului, loveşte din nou.

O factură emisă în iunie pentru luna mai (lună cu ploi abundente) primită de o femeie cu pensie modestă care stă la casă pe Strada Odeanu arată suma de 102,48 lei. Apa rece pentru consum a fost în valoarea rezonabilă de 4.01 lei, iar apa meteorică pe luna mai, în cantitate de 61 mc, a fost „taxată” cu 1.60 lei – mc şi astfel suma rezultată a fost de 102,48 lei, din care 8.46 lei TVA. Aceeaşi pensionară se plângea anul trecut că a plătit 96 de lei, spunând că mai rău nu se poate, dar iată că, la Lugoj, se poate!
„Am plătit apa 96 de lei. Din suma asta, 10,53 lei au fost pentru apa rece de consum, 5,22 lei pentru canal şi pentru apa meteorică – 80.04 lei. A fost plata din iulie pe luna iunie. Locuiesc la casă, am o curte mică şi nu am mai plătit niciodată aşa mult. Anul acesta (n.r. – 2018) am dat maximum 50 de lei pe lună. Mi s-a spus că e în funcţie de cât a plouat, dar 96 de lei e prea mult, e dublu. Nici anii trecuţi nu am dat aşa mult, îmi amintesc că o dată am plătit 70 de lei, dar a fost ceva izolat”, spunea anul trecut Maria Crișan, proprietara casei din zona centrală a oraşului.

Ploaia continuă să uşureze buzunarele lugojenilor

Mai multe oraşe din ţară au optat pentru eliminarea aberantei taxe pe apa de ploaie. Ultima municipalitate importantă care a făcut acest pas este Craiova. Craiovenii au scăpat de plata apei meteorice, după intervenția făcută la Guvern de Lia Olguța Vasilescu, pe atunci primar al urbei. O altă capitală de judeţ care a renunţat la plata apei de ploaie este municipiul Râmnicu Vâlcea. Reamintim că acum administrațiile locale pot opta dacă se mai facturează sau nu apa de ploaie la cetățeni. Apa meteorică a fost scoasă din facturile craiovenilor şi ale vâlcenilor, dar nu şi ale lugojenilor. La ora actuală, plata apei meteorice este unul din principalele, dacă nu cel mai important mijloc de subzistenţă al Meridianului.