Funicularul Reșiței, puntea dezvoltării prin turism

stiri din Resita; funicularul leagă doua dealuri din oras
casinoherculane by sungarden

Integrarea într-un proiect mai amplu a obiectivului de patrimoniu industrial al Reșiței poate aduce orașului prosperitatea economică.

Pentru funicularul lung de 520m și înalt de 35m, studiul de fezabilitate și proiectul tehnic sunt gata și, până la finalul acestui an, Primăria Reșița urmează să depună proiectul spre finanțare prin Programul Operațional Regional 2021-2027, axa „New European Bauhuas”. Apoi, în a doua parte a anului viitor, se estimează scoaterea la licitație a lucrărilor de execuție a unei investiții de aproximativ opt milioane de euro.

Funciularul unește două dealuri importante din oraș, ceea ce impune integrarea sa în patrimoniul natural al orașului, aspecte discutate astăzi în cadrul dezbaterii parte a evenimentului „Fantasticul funicular, ultimul an în straie vechi”. Primarul Ioan Popa sugerează că, de la casa de cultură, s-ar putea amenaja un drum al crucii până la monumentul lui Herglotz, drum din care se poate desprinde o variantă care să meargă spre Mociur și, de acolo, spre Govândari. Pe Dealul Golului, s-a făcut deja acces auto și pe scări, s-au ținut și evenimente. În zonă însă sunt o serie de doline care, puse în valoare, ar putea atrage multe grupuri de copii.

Cum însă proiectul de reconversie a funicularului include amenajarea unei piste de biciclete, în viitor funicularul ar putea fi o variantă de a străbate orașul cu mijloace de transport nemotorizate, după cum a sugerat Marina Balog de la Asociația Make Better. Cătălin Gavrilă s-a referit la potecile pe care Asociația Bike Atack le-a marcat pe dealurile din jurul Reșiței, pe care oamenii încep să meargă tot mai mult și unde se țin concursuri destinate bicicliștilor și alergătorilor. Funicularul poate fi punte de legătură între asemenea poteci precum și spre zonele din oraș unde peșteri și vechi galerii zac sub pământ și pot fi deschise spre vizitare. De altfel, în această perioadă, Asociația Speologică „Exploratorii” derulează un proiect finanțat de Fundația Comunitară Banatul Montan, prin care inventariază vechile galerii din jurul Reșiței.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

Oana Mondoc de la WWF România a subliniat necesitatea ca grupurilor de turiști să li se poată oferi sejururi de una-două săptămâni în care să fie în permanență activi. Cătălin Gavrilă a reușit asta anul trecut când, prin implicarea sa, cinci grupuri de turiști străini, cu medie de vârstă de peste 50 de ani, au ajuns la Reșița și, timp de o săptămână, au parcurs 50-60 de kilometri zilnic cu bicicleta.

Primarul Ioan Popa a concluzionat că funicularul, reconvertit și integrat într-un proiect mai amplu, poate pune Reșița pe harta Europei. Mai ales că, după modificarea traseului Via Transilvanica, drumul trece chiar prin centrul Reșiței. Pe viitor, cu siguranță mulți dintre turiștii care vor ajunge în oraș vor vrea să meargă pe funicular. Sunt doar o parte dintre idei, discutate astăzi, prin care obiectivul poate fi puntea dezvoltării orașului. Până atunci însă, sub vechiul obiectiv de patrimoniu, evenimentul dedicat ultimului an în straie vechi continuă până duminică. Vezi programul complet aici.

untitled design set 970x90 px 1000x100 edb
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/