Fundația Activity și alte 14 ONG-uri cărăşene cer scoaterea Romsilva din Parcul Național Semenic – Cheile Caraşului!

Mai multe ONG-uri din Caraş-Severin au postat un document prin care cer preluarea administrării Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului de către Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate, în calitatea sa de instituţie publică guvernamentală.

„Considerăm intolerabilă situaţia curentă, prin care RNP-Romsilva a realizat cum se spune, pe repede înainte, în circa două luni, prin intermediul Administraţiei Parcului Natural Porţile de Fier cu sediul în judeţul Mehedinţi, un plan de management pentru Administraţia Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului. Din spaţiul public, aflăm că activitatea de consultare publică prezentă se face preferenţial şi discriminatoriu, prin şedinţe închise numai cu anumiţi şefi de Ocoale silvice sau anumiţi primari. Considerăm că procesul de consultare publică şi transparenţă instituţională a fost profund viciat, favorizând un posibil trafic de influenţă cu privire la parcelele forestiere în care să se permită exploatarea forestieră sau cu privire la zonele de dezvoltare în care să se permită concesiuni pentru construcţia de vile, ambele nefaste pentru conservarea ecosistemelor”, se arată într-un document trimis Ministerului Mediului, dar postat și pe pagina Asociaţiei Euroland Banat.

CITEŞTE ŞI: „Soarta Parcului Național Semenic-Cheile Carașului va fi pecetluită!“ Zonele protejate, diminuate drastic!

Sunt 14 organizaţii neguvernamentale din Caraş-Severin care au semnat o petiţie adresată ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, iar spre ştiinţă, inclusiv premierului României, Viorica Dăncilă, acestora adăugându-li-se ulterior și Asociația Kreative Research.

Potrivit semnatarilor petiţiei, refacerea integrală a planului de management şi a zonării interne arată reaua-credinţă prin care a fost anulată munca de ani de zile a unor specialişti dedicaţi, a membrilor Consiliului Consultativ şi ai Consiliului Ştiinţific. Potrivit acestora, prin noul plan de management se urmăreşte, de fapt, reducerea zonei de protecţie strictă şi integrală cu peste 5.500 de hectare, în loc ca aceasta să crească la minimum 75% din parcul naţional.

În document se mai arată că modificările zonei de protecţie strictă şi integrală sunt realizate neprofesionist, neincluzând nici măcar rezervaţiile care au fost recunoscute prin lege şi declarate în baza studiilor ştiinţifice ca fiind cu cea mai mare valoare de biodiversitate şi geodiversitate din parcul naţional.

Reprezentanţii ONG-urilor semnatare ale petiţiei solicită ministrului Mediului „să rezilieze de drept acest contract, cu aplicabilitate imediată, fără alte formalităţi, salvând astfel de la distrugere un parc naţional de o excepţională valoare carsto-floro-faunistică şi cultural-peisagistică”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/