Frunzăverde, Stepanescu și Ciobanu, salvați de CCR! Scapă de condamnări în dosarele DNA?!

Scoase în afara legii de Curtea Constituțională, interceptările făcute de SRI în dosarele penale îi pot salva de la condamnări pe mulți dintre oamenii grei din Caraș-Severin care au fost trimiși de procurorul DNA Lucian Dolcu în sălile de judecată și chiar în pușcărie!

Odată ce Curtea Constituțională a anunțat că SRI nu ar fi avut voie să facă interceptări pe care procurorii să le prezinte drept probe în instanță, fostul primar al Reșiței, Mihai Stepanescu, președintele Consiliului Județean, Sorin Frunzăverde, sau fostul vice, Ionesie Ghiorghioni, au început să spere că vor scăpa basma curată. La fel și fostul prefect de Caraș-Severin, Nicolae Miu Ciobanu! Dosarele tuturor se află încă pe rolul instanțelor, iar în cazul lui Ciobanu chiar în fază de urmărire penală, ceea ce înseamnă că verdictele finale vor fi date, cel mai probabil, după ce decizia CCR va începe să producă efecte. Avocații se pregătesc deja să invoce excepția neconstituționalității probelor, ceea ce ar putea cântări enorm în fața instanțelor.

Odată eliminate de la dosare stenogramele discuțiilor interceptate de SRI, misiunea procurorilor de a demonstra vinovăția inculpaților s-ar putea complica serios. În dosarul primarului Stepanescu sunt o mulțime de interceptări, deosebit de importante. O interceptare ambientală făcută la Camera de Comerț este esențială și în dosarul lui Frunzăverde, iar la Ciobanu sunt sute de pagini de stenograme din care reiese activitatea infracțională a grupării Mike Security. „Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații”, au anunțat DNA și DIICOT după fiecare descindere la cei amintiți.  Eliminarea acestor probe ar putea însemna clasarea unora dintre dosare. În cazul altora însă, procurorii au probe suficiente pentru a dovedi vinovăția inculpaților, chiar și fără aceste stenograme. „Bineînțeles că vom invoca excepția de neconstituționalitate în cazul în care acele probe au fost făcute de instituții care nu aveau competență”, a anunțat deja avocatul Cosmin Bolosin, apărătorul lui Ionesie Ghiorghioni.

Pe de altă parte, conducerea Ministerului Public a luat act și ea de motivarea Deciziei Curţii Constituţionale din data de 16 februarie 2016 potrivit căreia prevederile art. 142 alin. (1) din Codul de procedură penală au fost declarate neconstituţionale și a anunțat că, „în acest sens, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Ministerul Afacerilor Interne au identificat soluţiile necesare pentru continuarea activităţii de urmărire penală în cauzele în care se apelează şi la aceste mijloace de investigaţie penală, pentru a nu fi afectată celeritatea şi eficienţa soluţionării dosarelor penale”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/