Primarul Timișoarei a reacționat dur după ce judecătorii Curții Constituționale au admis, cu majoritate de voturi, două contestații cu privire la candidatura Dianei Șoșoacă la președinția României. Decizia CCR este definitivă și se comunică Biroului Electoral Central.
În ședința de sâmbătă, judecătorii CCR au dezbătut șapte contestații împotriva înregistrării unor candidaturi la alegerile pentru președintele României. Singurele contestații admise au vizat-o pe Diana Șoșoacă. Acestea au fost formulate de Amalia Bellantoni și Mihai Gheorghe Ursa. Hotărârea Curții anulează practic decizia Biroului Electoral Central din 3 octombrie prin care i-a înregistrat Dianei Șoșoacă dosarul de candidatură.
Primarul Timișoarei, președintele USR Timiș, a reacționat dur la decizia Curții, acuzând instituția de politizare.
„Mă despart mii de lucruri de doamna Șoșoacă, mă dezic total de pozițiile ei antisemite și pro-ruse, dar scoaterea ei din cursa prezidențială e un grav șoc pentru toți dintre noi care cred în democrație.”, a spus Dominic Fritz. „Decizia vine din partea unei curți constituționale care deja era politizată – acum și-a pierdut orice urmă de credibilitate. CCR este sluga sistemului PSD-PNL, în loc să apere drepturile românilor”, a continuat primarul Timișoarei.
Fritz consideră că „intervenția politică asupra CCR” îl descalifică pe Marcel Ciolacu (PSD) pentru funcția de președinte. Și explică: „Nu poți elimina o candidată pro-rusă din competiție cu instrumente putiniste. Și asta doar ca să intre un alt candidat pro-rus în turul doi – George Simion – care să poată fi lejer bătut de PSD/Ciolacu. Dacă punem acest episod lângă fraudarea pe scară largă a alegerilor din 9 iunie, ne îndreptăm spre autocrație, culmea, nu adusă de Simion și Șoșoacă, ci de PSD și Marcel Ciolacu. Această intervenție politică asupra CCR îl descalifică definitiv pe Marcel Ciolacu pentru funcția de președinte.”
Tot în ședința de sâmbătă, plenul CCR a respins cu unanimitate de voturi o contestație care viza candidatura lui Nicolae Ciucă (PNL) la președinție, dar și o alta îndreptată împotriva lui Kelemen Hunor (UDMR). O decizie similară a dat Curtea și împotriva respingerii înregistrării candidaturii independente a lui Miron Cozma la prezidențiale.
Decizia în cuprinsul căreia se vor regăsi și argumentele judecătorilor care au stat la baza luării hotărârilor va fi publicată în Monitorul Oficial. Pentru cea care o vizează pe Diana Șoșoacă, având în vedere că decizia a fost luată cu majoritate de voturi, judecătorul care a votat împotrivă poate formula opinie separată. De asemenea, cu privire la motivarea deciziei, judecătorii pot formula și opinie concurentă.
Judecătorii au amânat pentru ora 21, pentru documentare suplimentară, ședința în care vor dezbate alte două contestații: una îl vizează pe Mircea Geoană și a fost formulată de Ioan Talpoș, iar cea de-a doua – de Valerian Stan, la adresa lui Ludovic Orban.
Judecătorii au respins, în ședința de sâmbătă seară, toate celelalte contestații pe care le-au avut de soluționat.
Cu unanimitate de voturi, CCR a respins contestațiile formulate împotriva înregistrării candidaturilor la alegerile prezidențiale ale lui Mircea Geoană și Ludovic Orban. Totodată, a fost respinsă o a treia contestație care îl viza pe Marcel Ciolacu, formulată de Asociația Europeană pentru Opoziție Economică. Hotărârile sunt definitive. Vor fi comunicate Biroului Electoral Central.