Primarul Timișoarei spune că „asistăm la o confuzie și la o criză instituțională majoră”, în contextul deciziei CCR și a CSAT de joi după-amiază, „se subminează grav încrederea românilor”.
Dominic Fritz este de părere că „cine crede că se poate ajunge la un rezultat mai clar, cel mai probabil se înșală”. „Nu există o conspirație între USR și Orban, la care au participat și PSD și PNL”, a mai adăugat primarul Timișoarei, citat de Mediafax.
„(…) Există furie în populație, și din partea simpatizanților noștri.”, a mai spus Fritz, precizând că USR va folosi toate instrumentele juridice și politice: „(…) Sunt sigur că vom contesta inclusiv decizia BEC la Înalta Curte. În al doilea rând, vom sesiza inclusiv instituții europene, Comisia de la Veneția, despre aceste lucruri. Și în al treilea rând, și asta ține mai degrabă de partea politică, bineînțeles că facem un apel la toate partidele politice să nu facă parte în această șaradă”.
Cu privire la decizia CCR de renumărare a voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale, Elena Lasconi spune că „ceea ce încearcă să facă acum CCR este absolut îngrozitor pentru o țară democrată”.
„Votul fiecăruia dintre noi este sfânt! Ceea ce încearcă să facă acum CCR este absolut îngrozitor pentru o țară democrată. Sunt aici să apăr democrația și fac un apel către Biroul Electoral Central să trateze renumărarea voturilor cu înțelepciune. Legea trebuie să fie la fel pentru toți, nu interpretată diferit pentru unii.”, a declarat președinta USR.
Potrivit Elenei Lasconi, „CCR nu poate pune președinți la masa verde. Extremismul se combate prin vot, nu prin jocuri de culise. România merită mai mult, nu o grupare de politicieni vechi care folosesc instituții strict pentru interesul personal”.
Vă reamintim, judecătorii CCR au admis, joi, cererea de anulare a primului tur al prezidențialelor depusă de candidatul Cristian Terheș și au solicitat Biroului Electoral Central renumărarea tuturor celor 9.465.257de voturi din 24 noiembrie. CCR așteaptă rezultatele renumărării de la BEC până vineri la ora 14.
Pe de altă parte, CSAT a transmis, joi, că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea primului tur al alegerilor prezidențiale. „Un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligația de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligație impusă prin legislația electorală”, se arată în comunicatul transmis după ședința CSAT.
CSAT cere intervenția organelor penale: „Membrii Consiliului au cerut autorităților cu atribuții în domeniul securității naționale, celor cu atribuții în buna desfășurare a procesului electoral, precum și organelor de urmărire penală să întreprindă de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în ședința CSAT”.