Frig în locuințele timișorenilor racordați la Colterm. Fritz cere ajutor de la București

la Timisoara Colterm incepe probele la rece
Timișorenii racordați la sistemul de termoficare al orașului îngheață de frig în apartamente, în aceste zile. Și asta pentru că deși Colterm a anunțat că va furniza căldură, caloriferele sunt încă reci. Pe de altă parte, primarul Dominic Fritz se plânge în continuare de facturile prea mari pentru producerea energiei termice și cere ajutorul celor din Guvern.
Patru școli din Timișoara au fost închise din cauza frigului din sălile de clasă, iar cetățenii stau cu gecile pe ei în locuințe. Asta deși Colterm a anunțat că va furniza energie termică începând de ieri. Ca urmare a numeroaselor reclamații primite, reprezentanții societății au reacționat printr-o postare publicată pe Facebook.
În urma solicitărilor primite, s-a constatat că la multe din locațiile semnalate robineții din subsol erau închiși sau caloriferele nu erau aerisite. Prin urmare, în cazul în care caloriferele dvs. sunt încă reci, vă rugăm să le aerisiți și să luați legătura cu reprezentantul legal al asociației în vederea verificării robineților din subsol. În cazul în care s-au făcut aceste verificări și încă aveți caloriferele reci, vă rugăm să contactați Dispeceratul Colterm, la numerele de telefon 0256 494 133, 0356 909 (tasta 4) și 0756 061 468. De asemenea, ne puteți trimite mesaj privat cu adresa dvs. și un număr de contact pentru a putea trimite o echipă în vederea depistării și soluționării problemei ivite. Echipele Colterm vor asigura asistența tehnică 7/7 și 24/24 pe toată perioada probelor”, a informat Colterm.
Pe de altă parte, și Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a trimis un comunicat de presă, vorbind din nou despre facturile uriașe pentru producerea energiei termice.
Știu că nimeni nu vrea să audă vești proaste legate de Colterm, dar e important să înțelegem în ce situație suntem. Am pornit încălzirea în Timișoara la un cost total al gazului de 833 lei MW/oră. Într-o singură săptămână, prețul total al gazului (moleculă, transport, distribuție și acciză) a crescut de la 550 la 833 lei MW/oră, după ce, de la începutul anului, crescuse deja de 4 ori. Această explozie de prețuri este fără precedent și nimeni nu-i poate face față, singur. Consecințele pentru fiecare consumator sunt imediate, și din păcate Colterm nu face excepție. Astăzi costurile pe zi sunt în jur de 2 milioane de lei pe zi. Un milion de euro la două zile! În decembrie, ianuarie și februarie ne așteptăm la costuri de aproape peste 3,5 milioane de lei pe zi, în jur de 100 de milioane de lei pe lună. Lunar! Și asta dacă prețurile rămân la nivelul de astăzi”, a afirmat Dominic Fritz.
De asemenea, primarul Timișoarei spune că de aproape doi ani, furnizorul de gaz EON încheie cu societatea Colterm contracte pe o singură zi și cu plata în avans, din cauza celor 70 de milioane de lei acumulați ca datorie în ultimii ani. Totodată, edilul-șef a vorbit din nou de necesitatea creșterii prețului gigacaloriei.
Plata zilnică, în avans, înseamnă că societatea Colterm este direct branșată la bugetul local și primăria este sub presiunea că dacă nu plătim o zi, se oprește căldura în oraș, inclusiv în spitale și școli. (…) Problema este că prețul gazului a crescut atât de puternic încât se află la cote istorice, și nu există, nici măcar la primărie, banii necesari pentru aceste plăți. Și nu doar Primăria Timișoara este în această situație, ci multe dintre orașele care au un sistem public de termoficare. De aceea, pe lângă soluțiile locale, dintre care creșterea costului gigacaloriei în condițiile în care subvenția este la limita maximă permisă de lege și restructurarea profundă a companiei sunt inevitabile, este nevoie și de o soluție națională”, a explicat Dominic Fritz.
În aceste condiții, primarul Timișoarei a făcut un apel la partidele parlamentare să susțină soluțiile propuse la nivel național.
Știu că în Parlament se discută, la inițiativa PSD, despre o plafonare a prețului, iar ieri USR, prin premierul desemnat Dacian Cioloș, a lansat și alte soluții: reducerea TVA la energie de la 19% la 5%, subvenționarea CET-urilor, credite fiscale pentru IMM-uri, ori exceptarea de la plata certificatelor verzi. Toate aceste propuneri sunt binevenite, oricine le-ar promova, pentru că sunt salvatoare pentru orașe, altfel nu ar mai avea niciun leu pentru investiții și pentru cetățeni. Fac un apel la partidele parlamentare să găsească un consens în jurul acestor soluții și să le promoveze de urgență prin Parlament. Fără soluții naționale, Timișoara nu se va putea proteja împotriva acestei furtuni perfecte în economia globală”, a conchis Dominic Fritz.
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/