Reșița și-a meritat cu adevărat titlul de municipiu cu zeci de ani în urmă. Într-o înflorire generală pe vremea bunicilor, orașul a apus în liniște, ajungând astăzi să fie doar o epavă a vremurilor trecute. Cu toate acestea, pulsul său a rămas încă viu în zecile de fotografii vechi.
Magazinul Universal, uzina, Centrul Civic, tramvaiele sau funicularul sunt doar câteva dintre locurile emblematice care ar putea descrie Reșița chiar și fără cuvinte. Timpul însă și-a lăsat vizibil semnele pe toate elementele care defineau cândva municipiul. Câteva fotografii adunate din cuferele de amintiri ale reșițenilor, reușesc să readucă la viață atmosfera zilelor de glorie.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157645856004587″]
Cu melancolie pentru cei care s-au născut suficient de devreme încât să se plimbe cu mașina sau cu tramvaiul prin centru, sau cu interes și mai ales curiozitate pentru tinerii care nu cunosc Reșița la adevărata sa valoare, fotografiile adunate cu grijă de cei care gestionează pagina online Reșița Banat reușesc să emoţioneze pe fiecare.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157645861609880″]
Pozele adunate în timp de reșițeni arată o evoluție rapidă a Reșiței. Fotografiile scot în evidență fie perioada boemă în care tinerii vremii se bucurau de spectacolele la teatrul de vară sau de plimbări lungi prin cartierele pline de case, până la vizita lui Ceaușescu în colosul industrial de pe Bârzava, atunci când locul caselor a fost luat de blocuri, zgârie-nori pentru România în perioada anilor `80.
Foto: Reșița Banat
Reşiţa a fost “perla industriei româneşti”, fiind oraşul în care s-au produs pentru prima oară locomotive, şine de cale ferată, hidro şi turboagregate, compresoare, macarale grele, pompe, motoare electrice, motoare diesel şi navale, utilaje metalurgice.Aici au fost turnate şi forjate numai unicate.
Cu specialiştii crescuţi de industria reşiţeană s-au constituit combinatele siderurgice de la Galaţi, Călăraşi, marele UMGB,uzina de pompe, cea de ventilatoare,de compresoare toate în Bucureşti, Uzina Mecanică Timişoara, CAROMET-ul,UCM Bocşa, Boghiuri Balş… Reşiţa a fost mama industriei grele din România.Poate de aceea a fost ucisă azi, din…invidie!
Titlu inexact! Fotografii “vechi de secole”… Cu excepţia unei singure fotografii, cea din 1898, restul nu sunt mai vechi de 100 de ani!!!!!!!!!!