Fotograful care i-a luat în vizor pe refugiații din Afghan Park: „Au povești foarte triste. Am surprins rutina lor zilnică, cum mănâncă, socializează, se joacă”

virgil simonescu
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Virgil Simonescu este unul dintre cei patru fotografi care i-a surprins în imagini impresionante pe refugiații care își petrec zilele pe câmpul aflat la intrarea în Timișoara, în partea de nord a orașului. Fotografiile au fost expuse săptămâna trecută lângă centrul comercial Auchan, în cadrul unei expoziții organizate de Caravana ROD a asociației DocuMentor.

Era anul 2015 când Virgil a început să vadă, pe câmpul din Calea Aradului, primii refugiați. Admite că numărul lor a crescut în tot acest timp, mai ales în ultimii doi ani.

„Îi văd zilnic, când mă duc la Auchan, trec pe acolo și îi văd tot timpul. Nu știu să spun câte persoane sunt acolo, pe câmp, depinde de fluxul de migranți care intră în Timișoara, câți reușesc să plece cu călăuze și câți nu. În medie, cred că sunt între 50 și 120 de persoane, depinde de la săptămână la săptămână. Ei acolo mănâncă, stau, dorm, se joacă. Și așteaptă… Am văzut și copii care aveau în jur de 14 ani. A trebuit să stau de vorbă ca să pot să mă împrietenesc, altfel nu reușești să intri în vorbă cu ei deloc. Sunt foarte sceptici și sunt… hăituiți. Când trec granița, îi hăituiește poliția de frontieră, când stau în oraș – poliția locală, ei îi mai adună, mai fac razii, mai pleacă din ei, mai vin.”, a povestit Virgil Simonescu.

virgil migranti auchan (9)

În fotografiile făcute refugiaților, Virgil a reușit să surprindă esențialul din rutina lor zilnică. O parte din imaginile surprinse de el a fost expusă în „Parcul Afgan”, cu prilejul evenimentului organizat de DocuMentor. Poveștile oamenilor sunt impresionante.

CITEȘTE ȘI: Portretele refugiaților care stau pe un teren din nordul Timișoarei, imortalizate de cinci fotografi. Pozele au fost expuse în „Parcul afgan”

„Nu am reușit să intru în așa multe detalii cu ei când am discutat, dar din ce am auzit de la cei care se ocupă de migranți, cei de la LOGS, au povești foarte triste. Vorbeam la un moment dat cu cineva și spunea că 6 luni a fost pe drum. Plecat din Afganistan, a traversat 7 țări și a ajuns într-un final în Timișoara. În fotografii am surprins rutina lor zilnică, cum stau pe câmp, cum mănâncă, socializarea dintre ei, condițiile în care stau în clădirea părăsită de pe câmp. Acum, iarna, ei încearcă să plece dincolo sau rămân ascunși prin clădiri părăsite, prin centru, pe unde mai pot.”, a mai spus Virgil.

virgil migranti auchan (11)

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Cât despre incidentul din acest an, din zona Gării de Nord din Timișoara, în care au fost implicați doi afgani, unul pierzându-și viața, Virgil spune că refugiații s-au delimitat cât au putut de acel eveniment: „Crima într-adevăr a contribuit la neîncrederea cetățenilor, timișorenilor în ei, dar ei sunt aceeași, nu s-au schimbat. Dimpotrivă, s-au delimitat cât au putut de mult de acea întâmplare.”

Carte de vizită. Virgil Simonescu este născut în Timișoara și a absolvit în anul 2006 Facultatea de Arte și Design Tibiscus. Lucrează în domeniu de peste 20 de ani, timp în care a colaborat cu diferite publicații locale și naționale, tipografii și agenții de publicitate. De fotografie se ocupă din 2010, atât în presă, cât și fotografie de produs, în publicitate și evenimente private.

Presiune crescută asupra frontierei în ultimele luni 

Polițiștii de frontieră au remarcat o creștere semnificativă a numărului total de migranți care vor să intre în țară, în perioada iulie – octombrie 2021. Din septembrie până acum este vorba despre 30 de mii de persoane. 93% dintre migranții care au acționat la frontieră au încercat să ajungă în Timiș fraudulos.

Ei acționează atât ziua, cât și noaptea, în toate zilele săptămânii. Se organizează, în general, pe teritoriul Serbiei, sunt călăuziți în deplasarea lor peste frontieră, iar în unele situații se folosesc de aplicații telefonice care le indică itinerariul pe care trebuie să îl urmeze ca să ajungă aici.

Potrivit polițiștilor, 1.500 de persoane au intrat fraudulos din Serbia în România, în ultimele 4 luni. Cei mai mulți sunt bărbați, 4% sunt copii. Peste jumătate dintre migranți sunt cetățeni afgani.

În ultimii ani, municipiul Timișoara a devenit un loc predilect de tranzit pentru migranți datorită poziției geografice și a existenței celui mai mare centru de cazare din țară.

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/